In era austeritatii care domina Europa, Italia spune "ciao dolce vita". Standard & Poor’s a adaugat inca un nume pe lista tarilor retrogradate din cauza crizei datoriilor: Italia. Decizia nu a surprins pietele, intrucat marile agentii de evaluare au avertizat inca din mai ca ratingul de credit este in pericol din cauza perspectivelor slabe de crestere economica. Cum arata cronologia unei tragedii in stil latin.
Unul dintre primele semnale care prevesteau retrogradarea Italiei a fost dat chiar de agentia Standard & Poor’s. In luna mai, oficialii S&P avertizau cu privire la o posibila taiere a ratingului avand in vedere ca guvernul de la Roma a ratat anumite tinte de incasari si deficit.

In iulie 2011 datoria publica a Italiei trece pentru prima data in istorie de 1,9 trilioane euro. Datoria Italiei este a treia cea mai mare din lume, dupa Japonia si SUA.

La scurt timp dupa retrogradarea ratingului SUA din august, Banca Centrala Europeana (BCE) incearca sa calmeze pietele anuntand ca va cumpara obligatiuni ale Spaniei si Italiei, state amenintate de criza datoriilor. Surse ale Reuters afirma ca BCE a inceput sa se intereseze de preturile obligatiunilor Italiei.

Pe 12 septembrie prima de risc a Italiei a sarit la putin peste 500 de puncte de baza (5%), cel mai ridicat nivel din ultimul an, pe fondul ingrijorarilor legate de falimentul Greciei. Investitorii se tem ca Italia ar putea fi urmatoarea tara care ar putea intra in faliment, dupa statul elen. In acest context, costurile de imprumut ale Italiei au explodat in ultimul an, dupa ce in decembrie 2010 cotatia CDS-urilor era la 90 de puncte de baza.


Tragedie italiana - cum s-a ajuns la taiere ratingului on Dipity.



Cu aproape o saptamana in urma, Parlamentul italian a aprobat planul de austeritate in valoare de 54 miliarde euro, bani ce urmeaza sa rezulte din cresterea taxelor si diminuarea cheltuielilor. Masurile austeritate au ca scop echilibrarea bugetului pana in anul 2013. “Implementarea completa a planului va fi vitala”, declara la acel moment, Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului UE.

La doar o zi dupa votarea planului de austeritate, nivelul popularitatii premierului italian, Silvio Berlusconi, se prabuseste. Un sondaj arata ca Berlusconi si partidul acestuia nu ar mai castiga alegerile daca acestea s-ar desfasura in prezent. Popularitatea premierului a scazut cu 5 puncte procentuale, pana la 24%, cel mai jos nivel inregistrat din 2008 – anul in care acesta a preluat puterea.

Guvernul de la Roma a mai primit o lovitura si joia trecuta, dupa ce atat Cofindustria, asociatia angajatorilor din Italia, cat si Comisia Europeana si-au redus estimarile de crestere pentru aceasta tara. Cofindustria previzioneaza o crestere economica a Italiei de 0,7% in 2011, comparativ cu 0,8% - estimarea anterioara. Si Comisia Europeana a prognozat o crestere de 0,7% a PIB-ului Italiei, de la nivelul de 1% previzionat in luna mai.

Berlusconi: Decizia S&P pare influentata de considerente politice

Sursa foto: Flickr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri