Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingul de credit al grupului francez BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, de la "AA" la "AA-", si a confirmat ratingurile altor mari banci franceze, inclusiv Societe Generale si Credit Agricole, la "A+", in cadrul unei evaluari a sistemului bancar francez.
Agentia de rating a retrogradat sectorul bancar francez la Grupul 2 de risc, de la Grupul 1, transmite Reuters, potrivit Mediafax. Sistemul de evaluare al S&P include 10 grupe, ultimul nivel fiind cel mai riscant.

"Observam perspective economice mai slabe pentru Europa, inclusiv tarile de la periferie, pe care unele banci franceze sunt expuse semnificativ. Anticipam profituri mai reduse din cauza acestui mediu mai dificil, si costuri de finantare mai ridicate", se arata intr-un comunicat al S&P.

Agentia considera ca bancile franceze isi vor consolida capitalul pana in 2013.

"Pana atunci, punem mai multa emfaza la calcularea ratingurilor pe pozitiile actuale de capital, care sunt moderate", se spune in comunicat.

Pentru Societe Generale, Credit Agricole, BPCE si Credit Mutuel, bancile ale caror ratinguri au fost confirmate, S&P anticipeaza sprijin guvernamental in situatii problematice.

Perspectivele ratingurilor celor cinci banci sunt stabile.

Bancile franceze se confrunta din iulie cu presiuni severe, in principal din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Greciei.

Liderii europeni si economistii indeamna tot mai insistent la recapitalizarea sectorului bancar european, considerand ca bancile franceze au cea mai urgenta nevoie de capital suplimentar.
Intre timp, reprezentantii marilor grupuri financiare franceze insista ca nu au nevoie de infuzii de capital.
BNP Paribas si Societe Generale au anuntat recent planuri de "descarcare" a portofoliului activelor ponderate la risc cu un total de 150 miliarde euro.

Premierul francez Francois Fillon a declarat vineri ca bancile franceze pot folosi profiturile si alte resurse pentru a-si consolida pozitia financiara. Franta a aratat ca, la nevoie, va folosi fonduri publice pentru a-si recapitaliza bancile, si nu va apela la Fondul European de Stabilitate Financiara.
Fitch Ratings a plasat joi ratingurile BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale sub evaluare, pentru o posibila coborare.

Moody's a redus in septembrie ratingurile Societe Generale si Credit Agricole, plasand BNP Paribas sub evaluare cu perspectiva negativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri