Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca Tratatul Uniunii Europene ar trebui modificat, pentru a preveni destabilizarea blocului comunitar de catre un stat membru cu probleme, si a cerut o mai buna guvernanta economica in zona euro, transmite Reuters.
"Este necesar sa modificam Tratatul pentru a preveni deraierea unui stat membru, care sa creeze probleme pentru toate celelalte", a aratat oficialul intr-un interviu transmis duminica de postul de radio Europe 1 si televiziunea iTele, potrivit Mediafax.

Intrebat daca face referire si la dreptul de veto al statelor membre, Trichet a afirmat: "Pentru a face asta trebuie sa poata fi impuse deciziile".

Seful BCE a adaugat insa ca se asteapta ca reglementarile existente de guvernanta sa fie aplicate mult mai strict pe viitor, chiar si fara o modificare a Tratatului.

"Cred ca lectia invatata privind costul neglijentei, costul unei administrari relaxate este suficient de puternica pentru ca, pe viitor, regulile sa fie urmate mult mai strict", a spus Trichet.

El estimeaza ca toate economiile avansate sunt afectate in prezent de o criza, insa problema Europei in particular este ca unele tari nu au respectat regulile din tratat.

"Nu avem un buget federal, nu avem o federatie politica, deca trebuie sa respectam in totalitate constrangerile si supravegherea reciproca din zona euro. In Europa avem o problema mai mare decat in alte parti ale lumii, o problema de supraveghere si guvernanta in interiorul zonei euro", a explicat Trichet.

Seful BCE a indemnat totodata guvernele europene sa ia masuri clare, concrete de combatere a crizei din zona euro.

"Cred ca este important sa avem o directie convingatoare in toate cele trei zone: protejarea semnaturii guvernelor europene, protejarea bancilor si institutiilor financiare pentru a le permite sa-si respecte rolul de finantatori ai economiei, si problema de natura specifica, dar foarte importanta, a Greciei", a aratat oficialul.

Trichet a participat sambata la summit-ul pregatitor al G20 de la Paris, la care au fost prezenti ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale ale celor mai mari 20 de economii ale lumii.

G20 a cerut liderilor europeni sa prezinte un plan complet si decisiv de solutionare a crizei datoriilor de stat pana la summit-ul UE din 22-23 octombrie.

Summit-ul liderilor G20 va avea loc pe 3-4 noiembrie, la Cannes.

Trichet a declarat joi pentru Financial Times ca BCE a ajuns la limita posibilitatilor de sustinere a pietelor financiare, iar combaterea si rezolvarea crizei intra in totalitate in raspunderea guvernelor din zona euro.

In interviul de duminica, oficialul a aratat ca BCE a luat masuri exceptionale in ultimii patru ani, mai ales decizia de a oferi lichiditate nelimitata la dobanzi fixe, insa banca centrala a zonei euro nu a iesit din prerogativele prevazute de Tratatul de la Maastricht.

El a adaugat ca moneda euro este in continuare o valuta "extrem de credibila", iar zona euro nu este "amenintata".

Trichet se afla la sfarsitul mandatului de opt ani la conducerea BCE si urmeaza sa fie inlocuit, de la inceputul lunii noiembrie, de Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri