Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, al carui mandat se va incheia saptamana viitoare, considera ca autoritatile zonei euro ar trebui sa aiba mai multe prerogative privind politicile economice ale statelor cu probleme din bloc, implicand "un nou concept de suveranitate", informeaza Reuters, preluat de Mediafax.
Trichet a folosit ultimul discurs public ca presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a indemna la o integrare economica mai profunda intre statele din zona euro, expunandu-si viziunea unei uniuni monetare mai stranse, mai apropiate.

Unele dintre ideile sale ar putea atinge insa chestiunea sensibila a suveranitatii nationale.

"Pentru tarile care pierd accesul la piete, abordarea actuala de a oferi ajutor contra unor conditii solide este justificata. Tarile merita o oportunitate de a remedia situatia si de a restaura stabilitatea. Insa aceasta abordare ar trebui sa aiba limite definite clar", a aratat Trichet.

Oficialul a propus ca, daca o tara va rata "in mod persistent" tintele convenite in programele economice cu institutiile financiare economice, institutiile europene sa poata interveni in politica economica interna.

"In aceasta a doua etapa, autoritatile europene, ca noi (BCE, n.r.), ar dobandi un rol mult mai profund si autoritar in formularea politicilor economice ale acelei tari. Implementarea acestei idei, acestei etape secundare, ar necesita evident o modificare a Tratatului UE. Ar implica de asemenea un nou concept de suveranitate", a aratat Trichet.

Presedintele BCE va preda mandatul la sfarsitul lunii octombrie lui Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei.

Oficialul si-a sustinut luni seara ultimul discurs ca sef al BCE la Universitatea Bumboldt din Berlin, pichetata de protestatari cu bannere pe care scria "Nu mai dati bani bancilor", "Spuneti nu tiraniei datoriilor" si "Troika, afara din Grecia", ultimul slogan facand referire la trioul institutiilor financiare internationale, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana.

Discursul lui Trichet a fost intrerupt de o femeie care a strigat: "Cat vom mai putea asculta acele minciuni?"

Oficialul a aratat ca Germania reprezinta un exemplu al felului in care politicile economice solide si reformele "indraznete" pot consolida competitivitatea si prosperitatea unei tari din zona euro.

"Astazi, Germania este in fruntea revenirii din criza, este un exemplu foarte important pentru situatia actuala", a spus el.

In luna iunie, Trichet si-a prezentat viziunea unui minister central al finantelor pentru statele din zona euro, reiterata si intarita in discursul de luni.
"Ministerul european de finante ar supraveghea in primul rand modul in care se aplica politicile fiscale si cele competitive si, cand va fi necesar, va avea responsabilitatea de a impune acea a doua etapa despre care am vorbit. Ideea unui minister european al finantelor pare tot mai putin indrazneata. A nu lua in calcul infiintarea unei astfel de institutii pare o atitudine chiar mai cutezatoare", a afirmat presedintele BCE.

Sursa imagine: commons.wikimedia.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri