Cand toata lumea incepea sa isi traga rasuflarea ca urmare a rezolvarii unei parti din problemele Greciei, pietele financiare primesc o noua lovitura, de aceasta data din partea Italiei.
In dimineata zilei de miercuri au aparut primele informatii potrivit carora premierul Italiei, Silvio Berlusconi, isi va anunta demisia daca planul de relansare financiara a tarii va fi adoptat.

Insa chiar daca spectacolul politic este pe cale sa se termine in Italia, cel financiar pare sa fie abia la inceput: dupa anuntul privind demisia lui Berlusconi si dupa ce dupa ce firma de clearing LCH.Clearnet a ridicat marja minima pentru tranzactionarea de obligatiuni italiene, costurile de imprumut ale Italiei au crescut la un nou maxim record. Randamentul obligatiunilor cu maturitatea la 10 ani au depasit astfel pragul critic de 7%, noteaza The Wall Street Journal.

Bursele de actiuni au cazut imediat dupa aceasta veste, piata italiana inregistrand o scadere de 4,3% cu putin timp inainte de inchiderea sedintei de miercuri. De altfel, toata Europa a fost lovita de valul deprecierilor, pierderi de pana la 2,6% fiind notate in Germania, Franta si Marea Britanie. Nici Bursa de la Bucuresti nu a facut nota discordanta, dar scaderile au fost moderate in comparatie cu restul continentului (0,2 – 2,3%).

Economistii explica faptul ca trecerea de pragul de 7% are pentru moment mai degraba un efect psihologic decat unul practic, impactul resimtindu-se la nivelul increderii investitorilor.

Pe scurt, este o problema de incredere care se poate transforma in una de lichiditate. Instabilitatea situatiei politice din Italia ar putea sa accentueze nervozitatea pietei chiar inainte sa vedem o dobanda de peste 10%. Din aceasta cauza tara ar putea sa nu mai poata imprumuta suficient de multi bani direct din piata”, a declarat, pentru publicatia americana, Laurence Boone, economist pe Europa in cadrul Bank of America Merrill Lynch.

Cifra de 7% este importanta in primul rand atunci cand este privita intr-un context general: Irlanda a fost salvata de la faliment atunci cand randamentul la obligatiunile suverane abia depasise 8%, Grecia a atins 10%, iar Portugalia a primit ajut financiar cand randamentul era de 9%. Pentru comparatie, Germania plateste o dobanda de 1,73% in cazul obligatiunilor de stat cu o maturitate de zece ani.

In cazul in care Italia chiar va ajunge sa aiba nevoie de ajutor financiar, salvarea s-ar putea dovedi imposibil avand in vedere dimensiunea economiei acestui stat in comparatie cu celelalte tari salvate pana acum. Economia Italiei reprezinta 17% din totalul zonei euro. Grecia, Irlanda si Portogalia fac impreuna mai putin de 6%.

Datoria totala a Italiei este de 1,9 trilioane euro, sau 120% din PIB, iar tara are de platit dobanzi si costuri cu deficitul de 380 miliarde euro, pana la sfarsitul lui 2012. Cu o dobanda de peste 7%, analistii avertizeaza ca nivelul devine nesustenabil.

Economistul Nouriel Roubini a subliniat marti faptul ca singura optiune pentru Italia este restructurarea datoriilor, in conditiile in care cel mai negru scenariu pentru aceasta tara este imposibil de evitat, noteaza BusinessInsider.com.

Randamentele obligatiunilor italiene au continuat sa creasca miercuri, titlurile pe cinci ani depasind pentru prima data de la intrarea tarii in zona euro pragul de 7%, la fel ca obligatiunile pe doi si zece ani ale guvernului de la Roma,

Sursa imagine: sxc.hu


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri