Silvio Bersluconi a demisionat sambata seara de la conducerea Guvernului italian, dupa adoptarea de catre Parlament a masurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeana, a anuntat presedintia Republicii, in timp ce vestea a fost primita cu aplauze la Roma, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Acuzat ca a subminat credibilitatea tarii sale, magnatul media, in varsta de 75 de ani, si-a dat demisia dupa adoptarea de catre Parlament a masurilor economice menite sa reasigure pietele si partenerii internationali.

Demisia a fost acceptata de presedintele Republicii Giorgio Napolitano, care ar urma sa il numeasca in locul lui pe fostul comisar european Mario Monti, in varsta de 68 de ani.

Culmea umilintei, Il Cavaliere a fost nevoit sa paraseasca palatul prezidential printr-o iesire secreta, in timp ce in fata intrarii principale manifestantii aplaudau si strigau "bufonule, bufonule!".

El a fost intampinat cu o ora mai devreme cu strigate ca "mafiotule!", "rusine!", "inchisoare!" "s-a terminat!" sau "primavera, primavera" (primavara, primavara), o aluzie probabila la revolutiile arabe care au indepartat de la putere dictatorii.

Apropiatilor sai, el le-a marturisit ca este "profond intristat", potrivit agentiei italiene Ansa.

Inca din cursul dupa-amiezii de sambata, multimea a invadat diverse zone-simbol ale puterii de la Roma, strigand "Demisia, demisia". Unii participanti purtau drapele italiene, in timp ce altii afisau pancarte pe care se putea citi "Bye-bye Silvio!", "Dispari!" si "In sfarsit!".

La palatul Quirinal, o orchestra improvizata, ai carei muzicieni si cor s-au gasit pe Internet, a interpretat Aleluia de Handel.

"Astazi, suntem aici pentru ca suntem foarte, foarte bucurosi ca Berlusconi se duce in sfarsit acasa! Sa se duca acasa!", declara o manifestanta pe fondul fluieraturilor. "Ciao, si mai ales, nu te intoarce!", afirma un altul.

1. Credeti ca demisia lui Silvio Berlusconi era necesara?




In fata Palatului Grazioli, resedinta privata a premierului, s-au reunit sustinatorii acestuia. El "este unic, de neuitat. Nu exista nimeni pe masura lui", afirma Massimo della Seta, un muncitor in varsta de 25 de ani. "Ne simtim orfani", deplange Maria Teresa Borghelli, in varsta de 54 de ani.

"Astazi cade cortina peste o pagina lunga si dureroasa din istoria noastra", a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat.

La randul sau, Fabrizio Cicchitto, de la Poporul Libertatii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, a afirmat ca acesta din urma a acceptat sa demisioneze "cand nu era obligat sa o faca".

"El a demonstrat constiinta nationala, ii multumim pentru acest lucru si ne exprimam solidaritatea cu el in fata atacurilor a caror tinta este ", a adaugat el pe fondul huduielilor a numerosi deputati.

Insotit de triumf inca de la intrarea sa in politica, in urma cu 17 ani, cand a infiintat partidul Forza Italia, Berlusconi a fost slabit in ultimele luni de trei procese - pentru coruptie, frauda fiscala si prostitutie cu minore -, scandaluri sexuale si reducerea majoritatii sale.
Cu o cota de popularitate de 22 la suta, Il Cavaliere a pierdut marti majoritatea absoluta in Camera Deputatilor.

Totul se joaca pentru alte cateva ore la Quirinal, unde Napolitano a cerut fortelor politice sa "actioneze cu responsabilitate". "Grava criza financiara si economica, interna si internationala reprezinta o provocare pentru coeziunea sociala a tarii noastre", a declarat el in cursul diminetii.

El trebuie sa faca fata in prezent opozitiei manifestate de o parte a actualei majoritati, care refuza sa sustina un Guvern de tranzitie si cere alegeri anticipate.

"Nici pentru tot aurul din lume, nu voi face parte vreodata dintr-un Executiv cu reprezentantii stangii", a declarat ministrul Apararii Ignazio La Russa, fost neofascist.

Nici Silvio Berlusconi, care si-a exprimat sprijinul pentru Mario Monti si l-a primit pe acesta sambata, nu si-a pierdut vointa de a lupta: "Suntem in masura sa deconectam priza cand vrem", le-a spus apropiatilor sai.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri