Dupa ce a redus in premiera ratingul Statelor Unite ale Americii de la „AAA” la „AA+”, agentia Standard and Poor’s (S&P) este pusa pe fapte mari si in Europa, unde ameninta ca va retroga notele maxime ale Germaniei, Austriei, Finlandei, Frantei, Luxemburgului si Olandei.
Totodata, alte noua tari au fost plasate „sub supraveghere negativa”. S&P si-a motivat decizia prin faptul ca tensiunile sistemice din zona euro au crescut in ultimele saptamani pana la punctul in care se fac presiuni in scadere asupra gradului de solvabilitate al zonei euro.

Cea mai sifonata din aceasta analiza a iesit Franta, S&P avertizat ca ar putea retrograda tara cu doua trepte de la ratingul „AAA”.

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a precizat ca tara nu va adopta noi masuri de austeritate in urma evaluarilor agentiei de rating. Totusi, coborarea calificativului Frantei cu o treapta ar induce costuri suplimentare de 3 miliarde euro pe an la serviciului datoriei publice.

Franta se confrunta cu temeri privind deficitul bugetar ridicat, iar bancile franceze au expunere ridicata pe statele de la „periferia” zonei euro.

Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel a lasat sa se inteleaga ca o decizie a S&P de a retrograda ratingul celor mai mari economii din zona euro nu ar fi una potrivita si ca agentiile de rating sunt responsabile de hotararile pe care le iau

„Ceea ce face o agentie de rating este responsabilitatea acesteia”, a declarat Merkel intr-o conferinta de presa la Berlin, nedorind sa raspunda si la alte intrebari legate de acest subiect.

Cancelarul german a adaugat ca liderii europeni vor lua masuri pentru redobandirea increderii la summit-ul Bruxelles de la finele saptamanii.

Grecia mai primeste 2,2 miliarde euro de la FMI


Grecia este departe de zilele cand se imprumuta singura de pe pietele internationale, astfel ca Fondul Monetar International (FMI) reprezinta principalul creditor al tarii din aceasta perioada.

FMI a aprobat acordarea unei noi transe in valoare de 2,2 miliarde euro si a conditionat continuarea colaborarii cu Grecia de un acord „aproape unanim” al creditorilor privati pentru reducerea datoriei.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat ca programul de „ajustare” derulat in Grecia este intr-o „faza dificila”, iar reformele progreseaza incet in timp ce economia continua sa se contracte, scrie Mediafax.

Grecia a scapat de anuntul S&P, intrucat ratingul tarii corespunde in prezent deficitului de plati.

Companiile din zona euro vor o uniune fiscala

Companiile europene au cerut liderilor din zona euro, intr-o scrisoare, sa se angajeze rapid pentru realizarea uniunii fiscale, crearea unui Fond Monetar European si emisiuni de obligatiuni comune, iar Banca Centrala Europeana (BCE) sa intervina pe pietele de obligatiuni pentru stabilizarea euro.

Liderii tarilor europene insa nu sunt convinsi ca pierderea din mana a politicii fiscale este necesara. Acest lucru a reiesit din intalnirea avuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy cu cancelarul german Angela Merkel, cei doi fiind pentru introducerea de sanctiuni automate impotriva tarilor din Uniunea Europeana al caror deficit bugetar depaseste nivelul de 3% din PIB prevazut in legislatia comunitara.

Oficialii Germaniei si Frantei au mai hotarat ca schimarea tratatului UE sa aiba loc chiar si numai pentru cele 17 tari din zona euro, daca va fi necesar, desi este de preferat un acord pentru toate cele 27 de state membre.

Totodata, tarile europene au primit astazi un alt anunt ingrijorator. Autoritatile bancare ar putea diminua rolul obligatiunilor guvernamentale ca standard de siguranta in cadrul reglementarilor Basel III, masura care ar reduce cererea de pe piete pentru astfel de titluri, agravand situatia tarilor de la "periferia" zonei euro, potrivit unei analize Bloomberg, conform Mediafax.

Comitetul pentru Supraveghere Bancara de la Basel, care coordoneaza reglementarile bancare pentru 27 de state din intreaga lume, ar putea permite bancilor sa ia in calcul mai multe tipuri de obligatiuni corporatiste, alaturi de bani lichizi si titluri de stat, la calcularea ratei de adecvare la standardele de lichiditate pe termen scurt.

Fiecare zi aduce tot mai multe vesti proaste pentru economia europeana, mesaje care alimenteaza previziunile pesimiste – ca disparitia monedei euro este tot mai aproape.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri