Noul guvern spaniol, venit la putere in urma alegerilor din noiembrie, va anunta primele masuri de austeritate, care vor avea probabil un impact de cateva miliarde de euro asupra bugetului si au rolul sa pregateasca terenul pentru reformele dure care vor urma, transmite Reuters.
Premierul Mariano Rajoy a promis, in campania electorala, ca va revigora economia spaniola, va reforma piata fortei de munca si va reduce puternic deficitul bugetar. Masurile care vor fi anuntate vineri reprezinta insa numai decizii preliminare, care dau tonul pentru austeritatea dura care va urma, din moment ce noul guvern a avut numai o saptamana la dispozitie sa analizeze situatia financiara a tarii, iar bugetul pe 2012 nu este inca gata, scrie Mediafax.

"Sunt sigur ca vom vedea taieri. Nu ma astept la prea multe detalii pentru ca nu au avut destul timp, abia ce au venit la putere, iar jumatate dintre functii inca nu au fost ocupate. Insa vor dori sa transmita un mesaj ca urmeaza austeritate", anticipeaza economistul spaniol Pablo Vazquez.

Ministerele Economiei si Trezoreriei au negat in aceasta saptamana informatiile aparute in presa ca guvernul va prezenta vineri masuri de austeritate cu un impact de 4 miliarde euro.

Spania este sub presiune pe pietele financiare, primele de risc si costurile de finantare urcand in acest an la maxime record, din cauza temerilor privind vulnerabilitatea criza datoriilor de stat din zona euro si dificultatile legate de finantele publice nationale si regionale.

Guvernul anterior a redus deficitul bugetar de la 11,2% din PIB in 2009 la un nivel prognozat de 6,5% din PIB in acest an, iar Rajoy vrea sa aduca indicatorul la 4,4% din PIB in 2012.

Pentru a atinge acest obiectiv, noul executiv trebuie sa economiseasca circa 20 miliarde euro, insa cifrele nu vor fi finalizate pana la finele lunii martie, deoarece cele 17 regiuni autonome ale Spaniei trebuie sa raporteze propriile bilanturi inaintea incheierii conturilor publice nationale.

Rajoy a declarat saptamana trecuta in parlament ca va emite vineri un decret de extindere a bugetului pe 2011 pani la 31 martie si va adopta de urgenta reduceri de cheltuieli pentru primul trimestru al anului viitor.

Singurele masuri concrete cunoscute pana acum sunt inghetarea angajarilor in cea mai mare parte din sectorul public si inghetarea salariului minim pentru prima data in cei 30 de ani de cand a fost introdus.

Noul premier a declarat recent ca singura crestere a cheltuielilor publice va fi indexarea pensiilor din sistemul public in functie de rata inflatiei.

Guvernul vrea de asemenea sa implementeze in Constitutie un amendament privind disciplina fiscala, iar primele detalii ale acestui proiect ar putea fi prezentate vineri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri