Daca 2012 nu va crea destul stres cu sfarsitul perioadei de timp masurata de calendarul Mayas, grupul german de asigurare Allianz a avertizat autoritatile si clientii companiei cu privire la iminenta unor furtuni solare in acest an, care pot genera pene de curent costisitoare si de lunga durata, scrie Insure.com.
Potrivit studiului „Power blackouts pose a growing challenge”, un viitor ciclu de furtuni solare pot duce la deteriorarea transformatoarelor electrice si ameninta infrastructura energetica, si asa vulnerabila, din intreaga lume, provocand pierderi economice de sute de miliarde de euro. Este de asteptat ca furtunile sa isi intensifice activitatea cel tarziu in 2013, daca tinem cont de fecventa de aparitie; odata la 11 ani.

"Inca operam cu o retea proiectata in ultimul secol pentru distributia energiei electrice de la centrale la utilizatorul final. Astazi, reteaua electrica trebuie sa faca fata si unor noi provocari. Sursele de energie regenerabila, cum ar fi energia solara si eoliana, genereaza un impact negativ din ce in ce mai mare, deoarece disponibilitatea acestora variaza considerabil. De asemenea, cu cat retelele de energie sunt tot mai interconectate, o pana de curent dintr-o regiune poate declansa un efect de domino", a declarat Michael Bruch, Allianz Risk Consulting.

O explozie mare pe suprafata soarelui poate elibera gaze incarcate magnetic, care pot declansa o furtuna solara de amploare atunci cand se lovesc de campul magnetic al pamantului. Ca urmare, regiuni geografice sau state ar putea ramane fara energie electrica timp de saptamani sau chiar luni. Chiar si o pana de curent scurta inseamna pierderi economice pentru companii. In domeniul tranzactiilor financiare ar insemna pierderi de 6 milioane de euro pe ora, iar in telecomunicatii de 30.000 de euro pe minut. Pentru a reduce pierderile, companiile ar trebui sa se pregateasca mai bine pentru astfel de scenarii, iar autoritatile ar trebui sa investeasca in retele de bistributie catre utilizatorul final mai rezistente, se arata in studiul Allianz.

Industria de asigurari a oferit pana in prezent acoperire doar in cazul in care au existat pagube fizice ale activelor care sa afecteze ativitatea continua a afacerilor, ceea ce s-a intamplat numai in 20-25% din cazuri. Oarecum, o pana de curent poate declansa o intrerupere a afacerilor si a lantului de ditributie fara a genera pierderi de ordin fizic. Acest lucru, solicita noi solutii de transfer al riscului, deoarece acoperirea unei intreruperi non-fizice a afacerilor este nerecunoscuta de asiguratori.

"Guvernele ar trebui sa stabileasca un cadru clar pentru administrarea infrastructurilor de alimentare cu energie. Acesta este un pas necesar pentru a spori rezistenta retelelor electrice, impotriva intreruperi majore de curent. Dar este si de datoria operatorilor publici si privati de utilitati de a asigura aprovizionarea fiabila cu energie. Mesajul real este: Fiti pregatiti!", a declarat Markus Aichinger, Allianz SE Group Risk.

Sursa foto : freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri