Austria a acceptat sa interpreteze mai flexibil regulile care urmeaza sa restrictioneze creditarea in Europa de Est, a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglof, in timp ce autoritatea pentru piata financiara din Austria afirma ca reglementarile nu vor fi modificate "semnificativ", scrie Mediafax.

Regulile bancare vor fi interpretate mai flexibil, iar oficialii de la Viena vor accepta termene mai lungi pentru respectarea acestora, a spus Berglof, pentru Financial Times.

Banca centrala si autoritatea pentru piata financiara au anuntat in noiembrie recomandari prin care cer bancilor sa limiteze la 110% raportul dintre noile credite acordate de subsidiarele din Europa de Est si finantarea disponibila local, respectiv depozite, emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Banca Europeana pentru Investitii.

Anuntul a generat o reactie dura din partea autoritatilor din Ungaria, Romania si alte state europene, care au sustinut ca nu au fost consultate adecvat, si a declansat temeri ca bancile occidentale si-ar putea accelera planurile de reducere a expunerii in regiune.

"Austriecii au fost pusi la locul lor si nu se vor mai comporta in acest fel din nou", a adaugat Berglof.

Oficialii austrieci au recunoscut in particular ca au esuat in a comunica adecvat cu partenerii UE si trebuie sa remedieze situatia.

Pe langa protestele tarilor din regiune, Austria a fost presata si de Comisia Europeana sa clarifice planurile de a limita creditarea bancilor comerciale austriece in Europa de Est.

Comisia examineaza daca a existat un nivel suficient de consultare cu partenerii UE, o posibila incercare de a discrimina statele vizate de masuri si o eventuala incalcare a regulilor privind libertatea circulatiei capitalului.

Austria sustine ca a explicat executivului european ca recomandarile nu au caracter obligatoriu si sunt o forma de a "convinge cu argumente morale" bancile.

Autoritatea pentru piata financiara din Austria, FMA, a informat Financial Times ca a transmis Comisiei Europene ca recomandarile pentru banci nu includ sanctiuni in cazul in care acestea nu respecta limitele, asa ca nu exista o incalcare a legislatiei europene. FMA se asteapta ca executivul UE sa nu ia noi masuri in aceasta privinta.

Recomandarile pentru sectorul bancar vor fi publicate "fara modificari semnificative", potrivit FMA.

BERD, Comisia Europeana si FMI au intervenit in Europa de Est in 2008-2009 prin inteermediul Initiativei de la Viena, pentru a preveni declinul increderii creditorilor occidentali.

Odata cu inrautatirea crizei din zona euro, cooperarea informala a fost reluata sub numele Viena 2.0, insa de aceasta data, cu bancile europene sub presiune din cauza problemelor de pe pietele din Vest, este mai dificil ca institutiile de credit si autoritatile de reglementare sa fie incurajate sa-si mentina angajamenele in Europa de Est, scrie Financial Times.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri