Asa cum o mare parte din berea servita in barurile din Germania provine de la berarii de cartier, dupa retete traditionale, piata depozitelor si creditelor pentru populatie si firme este dominata de banci mici, datorita carora sistemul nu se "indoaie" sub greutatea crizelor externe, noteaza Reuters, preluat de Mediafax.
Cu radacini in comunitatile locale si cu o structura care descurajeaza expansiunea agresiva pe plan international, inovatia si complexitatea, micile cooperative bancare care domina piata germana asigura stabilitatea economiei si limiteaza semnificativ consecintele unor eventuale falimente in sistem, se arata intr-o analiza Reuters.

Sutele de banci mici, detinute la nicel local, municipal, sau controlate chiar de clientii lor, reprezinta o sursa sigura de credite pentru consumatori si pentru IMM-uri, reducand vulnerabilitatea la o criza a creditelor asemenea unor "microberarii ale industriei financiare".

Conservarea ratingului de credit triplu-A al Germaniei, cu perspectiva stabila de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, se datoreaza in mare masura acestor banci.

"Ai doi piloni solizi in sistem, bancile de economii si cooperativele bancare, care vor sustine intotdeauna economia si vor cauza probleme la nivel national", comenteaza Michael Dawson-Kropf, director in cadrul agentiei Fitch.

Cercul virtuos din sistemul bancar

Stabilitatea sistemului bancar formeaza un "cerc virtuos" in combinatie cu puterea economiei germane ca intreg. Datoriile de stat si ale autoritatilor locale nu reprezinta un punct slab pentru banci, ca in alte state ale zonei euro, iar analistii considera ca si cultura conservatoare a creditorului caracteristica Germaniei joaca un rol important.

"Tensiunile continue din piete au afectat bancile germane mai putin decat pe cele din alte tari ale zonei euro, deoarece beneficiaza de piata locala uriasa de economii si de increderea investitorilor in statul german", se arata intr-un raport al Moody's privind sistemul bancar german.

Astfel, la fel cum micile berarii germane urmeaza inca principiile puritatii berii bavareze formulate in secolele XV-XVI, bancile de economii au pastrat un model de afaceri simplu, reinvestind depozitele in economia regionala prin credite catre firme si populatie, arata Reuters.

In Germania functioneaza 2.000 de banci, fata de doar 405 in Marea Britanie, 415 in Spania, 785 in Italia sau 1.147 in Franta, potrivit Bancii Centrale Europene.

Datele Bundesbank arata ca cele mai mari banci germane, Deutsche Bank si Commerzbank, concureaza pe plan local cu 1.200 de cooperative bancare, 438 de banci de economii detinute la nivel local, si 10 Landesbank-uri - banci regionale controlate de guvernele landurilor, care au ac principal obiect de activitate sprijinirea economiei din regiune.

Cine sustine sectorul finantarilor din Germania?

Bancile de economii sunt cei mai mari creditori din Germania, cu o cota de piata cumulata de 20%, urmate de Landesbank-uri, cu 17%, si cooperative, cu 12%, potrivit datelor din decembrie.

Institutiile de credit definite de banca centrala drept "mari" au o cota de piata de numai 12% din imprumuturile acordate in Germania, adica 495,9 miliarde euro din 3.941 miliarde euro la nivelul lunii decembrie.

Totodata, in ultimii doi ani, marile banci cu activitati internationale s-au vazut nevoite sa restranga creditarea pe plan local pentru a-si consolida capitalul, iar bancile mai mici, cu operatiuni limitate la orase sau regiuni, au reusit sa acopere in mare masura golul ramas pe piata.

Bancile mici sunt totodata principalii sustinatori ai sectorului intreprinderilor de marime medie, companii nelistate cu afaceri anuale intre 50 milioane euro si 500 milioane euro, care asigura insa pana la 90% din locurile de munca din Germania.

Micile institutii de credit sunt la fel de capabile sa sustina economia ca marile multinationale, mai ales pentru ca nu-si risca banii pe planuri complexe de expansiune, observa Martin Faust, profesor de stiinte bancare la Scoala de Finante din Frankfurt.

Activele sistemului bancar german totalizau 7.280 miliarde euro la finele lunii iunie a anului trecut, fata de un produs intern brut de 2.470 miliarde euro la sfarsitul lui 2010. La un raport active-PIB de 2,95, sectorul bancar german este mic prin comparatie cu alte state dezvoltate, precum Elvetia, Olanda, Mare Britanie, Spania si Franta, potrivit datelor OCDE, BCE si bancii nationale a Elvetiei, citate de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri