Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, a finalizat preluarea Volksbank International (VBI), divizia din Europa Centrala si de Est a grupului austriac Volksbank, conform acordului incheiat anterior, fara divizia din Romania, insa pretul a fost redus la 505 milioane de euro.
Pretul de achizitie a fost stabilit initial, in acordul semnat in septembrie, la 585 milioane de euro, dar a coborat la 505 milioane de euro dupa ce grupul austriac si-a asumat costuri de 80 de milioane de euro pentru riscuri potentiale privind operatiunile din Ungaria si Slovacia, se arata intr-un comunicat al Volksbank, informeaza Mediafax.

In septembrie anul trecut, Sberbank a incheiat un acord cu Volksbank, BPCE, DZ Bank AG si WGZ Bank, pentru preluarea a 100% din actiunile VBI. Inainte tranzactiei, Volksbank avea o participatie de 51% la VBI, banca franceza BPCE de 24,5%, iar bancile germane DZ Bank si WGZ Bank impreuna 24,5%.

Sberbank si-a asumat finatarea pe termen lung existenta din partea actionarilor pentru VBI, in valoare de aproape 2,1 miliarde de euro. Un consortiu condus de grupul Volksbank va pune la dispozitia Sberbank finantare de 500 de milioane de euro pe termen de cinci ani.

Reteaua VBI preluata de Sberbank este formata din noua institutii de credit din opt tari, Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Ucraina. La sfarsitul anului trecut, cele noua banci aveau 295 de sucursale si 4.157 de angajati.
Volksbank Romania nu a facut parte din tranzactie.

Divizia din Romania va fi repozitionata in urmatorii ani, iar ulterior ar urma sa fie vanduta, se arata in comunicat, Volksbank reiterandu-si astfel planurile anuntate anterior.

Controlul Volkbank Romania a fost transferat in octombrie de la VBI catre un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH, cu o structura identica a actionariatului, in care grupul Volksbank detine controlul, cu 51% din actiuni, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta detin cate 24,5 %.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri