Guvernul spaniol a aprobat proiectul de buget pentru anul 2012, in care sunt prevazute reduceri de cheltuieli si venituri noi insumand peste 27 de miliarde de euro, inclusiv prin inghetarea salariilor angajatilor publici si diminuarea bugetelor ministerelor in medie cu 16,9%, transmite AFP.
"Ne confruntam cu o situatie extrema, iar prima noastra obligatie este sa stabilizam finantele publice", a declarat un purtator de cuvant al executivului, dupa incheierea unei sedinte de guvern, precizeaza Mediafax.

Spania s-a angajat fata de liderii europeni sa coboare deficitul bugetar de la 8,51% anul trecut la 5,3%.

Aceasta tinta nu va fi atinsa "cu orice pret", a afirmat purtatorul de cuvant, subliniind necesitatea de "a-i sustine pe cei ce au nevoie de ajutor si de a nu bloca infiintarea de locuri de munca si cresterea economica". Somajul din Spania se situeaza la circa 23%.

Guvernul a decis sa nu reduca pensiile si sa nu scada salariile angajatilor publici, acestea urmand sa fie mentinute la nivelul actual. De asemenea, vor fi inghetate ajutoarele de somaj si cheltuielile sociale.

"Spania nu va creste TVA pentru a nu afecta consumatorii si recuperarea economica, dar va majora taxa pentru marile companii", a spus reprezentantul Consiliului de Ministri.

Majoritatea analistilor estimau ca Spania are nevoie de reduceri de cheltuieli si cresteri de venituri echivalente cu 50 de miliarde de euro, luand in calcul recesiunea prognozata pentru acest an la 1,7%.

Diferenta dintre suma anuntata de guvern si necesarul estimat ar trebui sa fie asigurata de autoritatile regionale si locale, aflate insa intr-o situatie financiara dificila dupa impactul devastator al crizei financiare asupra pietei imobiliare din Spania.

Guvernul de la Madrid a adoptat si in decembrie un pachet de masuri de austeritate de 15 miliarde de euro, incluzand cresteri de taxe si scaderea cheltuielilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri