Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia si zona euro dupa alegerile cruciale de duminica, care ar putea influenta viitorul tarii, merg de la cele mai negre si pana la unele mai putin defavorabile, relateaza AFP, care prezinta succint patru astfel de posibilitati.

- Abandonarea euro

Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate daca partidul stangii radicale Syriza castiga majoritatea in alegerile de duminica. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul sau Alexis Tsipras vrea sa revina asupra acestui plan, obtinut in schimbul unui ajutor financiar, potrivit Mediafax.

In cazul in care preia conducerea Greciei, el si-a acordat zece zile sa finalizeze aceste negocieri. Insa europenii nu ii dau ascultare. In opinia lor, daca Grecia nu isi respecta angajamentele, nu va mai primi un cent si va trebui sa se retraga din zona euro.

Potrivit unor oficiali informati, liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca Guvernul grec sa emita titluri de recunoastere a datoriei, in cazul in care devine incapabil sa mai plateasca salarii, astepatndu-se la o posibila revenire la drahma. "Nu inseamna ca ne indreptam spre acest scenariu", a subliniat, insa, una dintre aceste surse.

- Neaplicarea planului de austeritate, dar mentinerea in zona euro

Un Guvern impotriva austeritatii s-ar putea forma in Grecia, care sa decida totodata sa ramana in zona euro, asa cum doreste majoritatea populatiei.

Acest lucru ar risca sa conduca foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE si FMI) ar inchide robinetul imprumuturilor, antrenand rapid un default grec. Acest lucru ar pune bancile grecesti si europene in mare dificultate, cu un risc de propagare la alte tari fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-insasi.

- Relaxarea planului de austeritate

Noile autoritati grecesti, in cazul in care se angajeaza sa respecte acordul, ar putea sa obtina "un pic mai mult timp din partea UE si FMI", a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders.

Acest scenariu ar putea prinde contur in cazul formarii unui Cabinet de dreapta, sub egida Noii Democratii, sau unui Cabinet de uniune nationala, condus de un lider de consens.

Daca sunt posibile unele aranjamente marginale (asupra continutului reformelor, duratei sau dobanzilor), nucleul acordului dintre Atena si creditorii sai - care se bazeaza pe reforme structurale - nu este negociabil, a declarat o sursa europeana.

Ar fi, intr-adevar, un lucru dificil de aceptat de catre opinia publica europeana, in special in tarile care au pus in aplicare planuri de austeritate.

- Punerea in aplicare a reformelor si mentinerea in zona euro

Conform acestui scenariu, Atena ar pune in aplicare masurile de austeritate cerute de creditorii sai de-a lungul anilor, iar Guvernul grec ar reusi sa stabilizeze economia tarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri