Un recent studiu al patronilor din Europa arata ca Republica Moldova se numara printre tarile cu salariile cele mai mici. Dintr-un total de 28 de tari incluse in clasamentul Federatiei Europene a Patronatelor, doar in Federatia Rusa patronii isi remunereaza angajatii cu salarii mai mici decat in Republica Moldova, unde salariul minim, potrivit datelor cu care opereaza Federatia, este de 29 de euro, cu aproximativ 6 euro mai mult decat in Rusia.

Federatia Europeana a Patronatelor apeleaza in cel mai recent studiu al sau, citat de Rompres, la date din anul 2004. Intre timp, insa, salariul minim tarifar in Republica Moldova a crescut cu 25%, pana la 35 de euro, dar si in acest caz Republica Moldova este devansata de majoritatea tarilor incluse in clasament. Calculat pe ora, salariul oferit in Republica Moldova ramane de departe cel mai mic si reprezinta doar doua procente din salariul platit pe ora in Danemarca, de 14,5 euro. Astfel, in Moldova o ora de munca este platita cu 3 eurocenti sau 4,5 lei moldovenesti.

Ministerul Economiei si Comertului de la Chisinau a initiat negocieri cu patronatele in vederea unei noi majorari a salariului minim tarifar, insa recunoaste ca exista si o limita dincolo de care agentii economici nu vor mai putea plati salarii.

Potrivit Biroului National de Statistica al Republicii Moldova, salariul mediu pe economie a constituit in luna aprilie 1.534 de lei moldovenesti (96 euro), in crestere cu peste 100 de lei fata de luna precedenta. intr-un recent studiu, Biroul de Statistica a constatat insa ca aproape 19% din tineri, in special care lucreaza in domeniul agriculturii, au primit anul trecut un salariu lunar de pana la 200 de lei moldovenesti
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri