Spania a somat luni Statele Unite sa ii furnizeze informatii "necesare despre presupuse ascultari" efectuate pe teritoriul sau, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

"Aceste practici, daca se adeveresc, sunt nepotrivite si inaceptabile intre tari aliate si prietene", a subliniat ministerul intr-un comunicat.
Acest mesaj a fost adresat ambasadorului american James Costos, convocat luni la sediul ministerului, la Madrid, in contextul in care, potrivit ziarului El Mundo, Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de convorbiri in Spania, in perioada decembrie 2012-ianuarie 2013.
In cursul discutiilor intre ambasador si secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeana (UE) Iñigo Mendez de Vigo, acesta din urma a "somat autoritatile din Statele Unite sa furnizeze toate informatiile necesare despre presupusele ascultari efectuate in Spania", a anuntat ministerul spaniol.
Ambasadorul a scris, la randul sau, intr-un comunicat, ca Statele Unite vor "continua consultarile cu aliatii lor, prin intermediul canalelor diploamtice obisnuite, pentru a raspunde preocuparilor exprimate".
Potrivit unui document prezentat ca provenind de la fostul analist al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA) Edward Snowden, publicat luni de El Mundo, aceasta agentie "a spionat 60.506.610 de apeluri telefonice" in Spania, incepand de la 10 decembrie 2012 si pana la 8 ianuarie 2013.
Potrivit ziarului, NSA "nu a inregistrat continutul apelurilor, ci numarul de serie al telefoanelor, locul unde se aflau, numarul de telefon de pe cartelele SIM utilizate si durata apelurilor".
El Mundo ofera asigurari ca a obtinut un acord cu jurnalistul Glenn Greenwald, detinatorul dosarelor pe care i le-a incredintat Edward Snowden, pentru a divulga in exclusivitate partea care se refera la Spania a acestor documente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri