Europa s-ar putea confrunta cu 25 de ani de stagnare in stilul celei inregistrate de Japonia, daca politicienii nu promoveaza o integrare mai puternica a zonei euro si nu schimba politicile care au descurajat creditarea, a declarat miliardarul american George Soros.

Japonia este invocata deseori ca exemplu de stagnare a economiei. Dupa ce a consemnat crestere spectaculoasa a PIB si dezvoltare industriala in cea mai mare parte a perioadei de dupa Al Doilea Razboi Mondial, Japonia a intrat abrupt in recesiune la inceputul anilor '90, dupa care a urmat o lunga perioada de stagnare.

PIB-ul Japoniei a revenit recent pe crestere, ca urmare a unor masuri agresive de stimulare a economiei. Criza financiara care a afectat regiunea incepand din 2010 s-a incheiat, insa Europa are de rezolvat "o criza politica ce a divizat regiunea intre state creditoare si state datoare", a spus Soros, intr-un interviu acordat Bloomberg, citat de Mediafax.

In acelasi timp, bancile au fost incurajate sa adopte masuri pentru a trece de teste de stres, in loc sa stimuleze economia prin creditarea companiilor, a adaugat el.

"Europa s-ar putea sa nu supravietuiasca unei perioade de 25 de ani de stagnare. Trebuie sa mearga mai departe cu integrarea. Trebuie sa rezolve problema bancilor, pentru ca Europa a ramas in urma restului lumii in aceasta privinta", a declarat Soros.

Miliardarul, al carui fond de hedging a crescut cu 20% in medie in perioada 1969-2011, a fost un critic constant al structurii zonei euro si al reducerilor bugetare impuse tarilor cu datorii foarte mari, precum Grecia si Spania, in timpul crizei datoriilor.

Europa are nevoie de politici "mai radicale" pentru a evita o lunga perioada de stagnare, a avertizat investitorul.
Actiunile bancilor europene se tranzactioneaza la preturi reduse, ceea ce le face atractive pentru investitii. Totusi, anul 2014 va fi foarte dificil pentru institutiile de credit europene, care trebuie sa-si reduca activele si sa-si creasca capitalul, astfel incat sa de testele treaca de stres organizate de Banca Centrala Europeana, a spus el.

Soros Fund Management, fondul de hedging transformat de Soros anul trecut intr-un birou pentru administrarea averii personale, a inregistrat anul trecut profit de 5,5 miliarde de dolari, potrivit firmei LCH Investments. Profitul firmei lui Soros pentru 2013 este cel mai ridicat in randul fondurilor de hedging, potrivit LCH, firma specializata in investitii in astfel de fonduri si administrata de Edmond de Rothschild Group.

Sursa foto: George Soros/Shutterstock.com

Sursa foto: George Soros/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri