Instabilitatea din tarile arabe si cererea tot mai mare de titei - premisele acestei ipoteze. In urma anuntului, cursul "aurului negru" a crescut pana la 55,60 dolari
Cotatia petrolului a crescut, din nou, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce o importanta banca de investitii a estimat ca preturile ar putea ajunge chiar pana la 100 de dolari pe baril, transmite BBC.

Goldman Sachs a precizat ca piata petrolului s-ar putea afla in primele stadii ale unei "superscumpiri", ce ar putea aduce preturile pana la 105 dolari pe baril. Societatea a explicat ca cererea globala sustinuta si instabilitatea din tarile producatoare de petrol ar putea "umfla" preturile.

In ultima sedinta bursiera a saptamanii trecute, petrolul de tip "sweet crude" se tranzactiona in crestere cu 20 de centi, pana la 55,60 de dolari pe baril.

Titeiul de tip "Brent", de referinta la bursa londoneza a castigat, de asemenea, 36 de centi pana la 54,65 de dolari pe baril.

Astfel, preturile se apropie de recordul de 57,60 de dolari consemnat la mijlocul lunii martie.

Dupa atingerea acestui nivel maxim record, OPEC (organizatia tarilor exportatoare de petrol) a majorat productia cu 500.000 de barili pe zi.

In raportul sau, Goldman Sachs precizeaza ca posibilitatea unui conflict politic in principalele tari producatoare de titei, cum ar fi Arabia Saudita, ar putea conduce la o crestere semnificativa a preturilor, pe termen lung.

"Piata petrolului ar putea fi in primele stadii ale ceea ce noi numim perioada de <>", a afirmat Arjun Murti, analist in cadrul bancii de investitii.

Acesta mai estimeaza ca, astfel, timp de cativa ani, petrolul se va tranzactiona la preturi suficient de mari pentru a reduce semnificativ consumul de energie si pentru a consolida, din nou, capacitatea excedentara dupa care preturile vor scadea.

Zilele trecute, dupa ce s-a anuntat ca rezervele de benzina ale Statelor Unite au scazut, in timp ce cererea este cu doi la suta mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cotatia titeiului s-a mentinut peste pragul de 55 de dolari pe baril.

Pietele resimt, de asemenea, o stare de nervozitate cauzata de explozia survenita la o rafinarie a British Petroleum, din Statele Unite, si de o pana de curent care a determinat inchiderea unei rafinarii din Venezuela.

Cu toate acestea, alti analisti sunt de parere ca doar o perturbare de proportii a furnizarii de petrol ar putea cauza o scumpire de asemenea amploare.

IEA recomanda reducerea consumului de petrol

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) va recomanda statelor importatoare de petrol, in cadrul unui raport viitor, adoptarea de urgenta a unor strategii pentru limitarea consumului de petrol, in perspectiva unei scaderi a ofertei globale cu 1-2 milioane de barili pe zi, informeaza Mediafax.

In cadrul raportului, care va fi prezentat in luna mai, la reuniunea anuala a ministrilor Energiei, Agentia va avertiza guvernele sa instituie masuri de descurajare a cererii in sectorul transporturilor, cum ar fi interzicerea circulatiei, in anumite perioade, sau reducerea saptamanii de lucru.

O scadere a productiei cu doua milioane de barili pe zi ar echivala cu disfunctionalitatile aparute in timpul razboiului din Irak sau greva care a afectat industria petroliera din Venezuela, in 2002. IEA estimeaza ca cererea mondiala de petrol va creste in 2005 cu 1,8 milioane de petrol pe zi sau cu peste doi la suta, pana la 84,3 milioane de barili pe zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri