Deficitul bugetar al Ungariei pentru 2006 ar putea fi sub tinta propusa de guvern, iar Partidul Socialist aflat la conducere nu va lua in considerare modificarea etapelor de austeritate lansate la in cursul acestui an, a declarat ministrul finantelor ungar, Janos Veres
"Potrivit tendintelor din ultimele sapte luni, este realist sa estimam ca deficitul va cobori sub tinta impusa si ca nu vom depasi previziunea de 10,1% din PIB", a declarat Veres potrivit NewsIn, pentru postul public de televiziune MTV. Ungaria a ratat fiecare dintre ultimele cinci tinte pentru defcitul bugetar, iar cea de anul acesta a fost deja ridicata de mai multe ori.

Veres a adaugat ca socialistii au dezbatut problemele economice la intalnirile recente, fara a aborda, insa, subiectul abandonarii sau modificarii planului de austeritate al Ungariei, aprobat, saptamana trecuta, de Comisia Europeana. "La nici una dintre intalnirile oficiale nu a existat vreo propunere sa modificam continutul etapelor asociate Programului de Convergenta", a declarat Veres.

Principalul partid din Opozitia ungara, Fidesz sau Uniunea Civica Ungara, a solicitat guvernului sa elimine masurile de austeritate care au ca tinta reducerea, pana la 6,8% din PIB, a defcitului bugetar ungar, pana in 2007.

Fidesz a castigat, duminica, alegerile municipale din Ungaria si a anuntat ca aceasta victorie indica faptul ca populatia si-a pierdut increderea in guvern,ca premierul Ferenc Gyurcsany ar trebui sa demisioneze iar guvernul ar trebui sa abandoneze masurile de austeritate.

Deficitul bugetar din 2006 al Ungariei, estimat la 10,1 la suta din Produsul Intern Brut, este cel mai mare din cadrul Uniunii Europene, fiind de trei ori mai mare decat plafonul de3% din PIB stabilit de UE.

Comisia Europeana a fost de acord sa amane termenul limita acordat guvernului de la Budapesta pentru a reduce deficitul pana la valoarea solicitata, de la 2008, la 2009, in urma unui plan prezentat de guvern, dar a subliniat ca reformele trebuie implementate riguros.

"Exista, inca, anumite incertitudini in legatura cu pastrarea cheltuielilor la acelasi nivel in 2007 si 2008 in anumite domenii si cu controlarea cresterii cheltuielilor in celelalte", potrivit unui raport al Comisiei. "Atingerea obiectivelor bugetare in anii urmatori ar putea prezenta riscuri semnificative", a anuntat CE.

Planul prezentat de Ungaria, ce include cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor, intervine dupa ani de revizuiri ale bugetului si manevre contabile criticate de Bruxelles. Budapesta urmeaza sa reduca deficitul pana la 3,2 la suta din PIB, in 2009, in urma aplicarii masurilor prezentate.

"Starea finantelor publice din Ungaria (...) este un subiect de ingrijorare", au subliniat membrii Comisiei, care au adaugat ca mai mult de jumatate din deficit va fi redus inca din 2007, potrivit masurilor propuse. "Autoritatile ungare ar trebui (...) sa fie pregatite sa adopte masuri ce ar putea fi necesare pentru corectarea deficitului excesiv, pana in 2009", au subliniat acestia.

Reducerea deficitului bugetar sub 3 la suta din PIB si reducerea ponderii datoriilor publice la mai putin de 60 la suta din PIB reprezinta conditiile esentiale pentru ca Ungaria sa poata adopta moneda euro. Datoria tarii, insa, va incepe sa scada abia din 2009, nivelul estimat in 2008 fiind de 72,3 la suta, a anuntat CE. Ungaria nu va putea adera la zona euro in 2010, din cauza nivelelor actuale ale deficitului si datoria publica. Autoritatile de la Budapesta au declarat ca adoptarea monedei unice europene ar putea interveni in 2013.

UE nu poate amenda Ungaria pentru depasiri repetate ale plafonului stabilit pentru deficitul bugetar, deoarece aceasta tara nu se afla, inca, in zona euro, dar ar putea bloca o parte din fondurile Uniunii destinate ajutorarii acestui stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri