Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol a convenit in maniera informala asupra necesitatii de a reduce productia cu cel putin un milion de barili de petrol pe zi (4% din productie) pentru a stopa scaderea pretului la petrol, a anuntat cotidianul Financial Times, conform NewsIn.
Majoritatea membrilor cartelului au primit in mod favorabil aceasta propunere privind reducerea productiei in cursul saptamanilor ce vor urma, urmand modelul Venezuelei si Nigeriei, care au redus productia intr-un efort de a sista scaderea preturilor la petrol, care au pierdut din luna august aproximativ 20 de dolari (25%) fata de nivelul record de 78,40 de dolari pe baril inregistrat la inceputul lunii august.

Un acord va fi semnat cel mai probabil la jumatatea lunii decembrie cu ocazia intrunirii de la Abudja, in Nigeria, a precizat cotidianul, cu mentiunea ca discutiile sunt momentan foarte "fluide".

Financial Times a adaugat ca cel mai important membru al OPEC, Arabia Saudita, nu s-a declarat prea multumita de aceasta initiativa dar totusi a redus productia in ultimele doua saptamani cu 20 de mii de barili pe zi.

Ministrul kuweitian al petrolului, Sheikh Ali al-Jarrah al-Sabah, a confirmat in cursul zilei de miercuri ca sunt sanse ca si tara sa sa reduca productia de petrol daca preturile vor continua sa scada, fiind primul dintre puternicele state petroliere ale golfului Persic care a luat o pozitie in acest sens.

"OPEC va lua masuri pentru a apara un nivel minim de vanzarea a barilului de petrol intre 50-55 de dolari", a precizat un oficial al OPEC, citat de Financial Times.

"Acest anunt nu este neaparat o surpriza. in mod clar OPEC a observat cum preturile pe piata s-au redus de la 75 de dolari pana la 65 de dolari si membrii cartelului nu vad nici un motiv pentru care pretul ar trebui sa continue sa scada", a precizat un analist al bancii ANZ Bank, Andrew Harrington.

in cursul lunii septembrie OPEC a redus estimarile privind cererea de petrol pentru anul 2007 cu 200 de mii de barili pe zi fata de estimarile facute in luna august, totalul estimat al productiei fiind de 28,1 milioane de barili pe zi.

La jumatatea lunii august, analistii nu ezitau sa parieze pe o crestere a pretului petrolului la peste 80 de dolari pe termen scurt, existand chiar si unele estimari care indicau un pret al petrolului atingand nivelul de 100 de dolari barilul.

Dupa acest anunt privind reducerea productiei, preturile la petrol au cunoscut o lejera majorare, la bursa de la New York barilul fiind tranzactionat cu 60,10 dolari, in crestere cu 69 de centi iar la Londra pretul barilului de petrol a crescut cu 53 de centi, pana la valoarea de 59, 75 de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri