Un director general din Ministerul polonez al Finantelor castiga 13.000 de zloti (3.250 euro). In mediul de afaceri si aflat intr-o functie care necesita aceeasi calificare, el ar primi de cinci ori mai mult.
Salariile reprezinta una dintre cauzele existentei in administratia publica a unor persoane slab calificate sau a unora care se tem sa ia decizii proprii si sa rezolve problemele. Acest lucru nu inseamna insa ca administratia nu atrage si lucratori capabili. Multi tineri, persoane bine instruite care tocmai si-au terminat studiile, isi incep acolo cariera. Dupa doi, trei ani insa, cand capata experienta pretioasa, pleaca. Cel mai des la firme particulare, informeaza Rompres.

Cauza principala a plecarilor sunt castigurile scazute ale functionarilor. Activitatea merita inceputa in institutiile publice, insa nu merita si continuata prea mult timp, spune Zbigniew Dudziński, manager la firma de consultanta Hay Group, care a efectuat un studiu pe tema salariilor din administratia poloneza. Salariile functionarilor fara grad superior sunt mai mari decat cele primite de persoanele care incep sa lucreze intr-o functie asemanatoare la o firma privata. Aceasta situatie se schimba insa cu rapiditate.

Din analize rezulta ca functionarii polonezi din administratia guvernamentala castiga cel mai prost din Europa - in medie 20% din ceea ce primesc lucratorii aflati in aceleasi functii in firmele private. E limpede de mult ca este nevoie de o reforma in administratie, trebuie doar convinsa societatea ca e nevoie de schimbari pentru ca functionarii sa castige mai mult, spune Adam Szejnfeld, deputat al Platformei Cetatenesti, vicepresedintele Comisiei pentru Economie din Camera Deputatilor. Cu siguranta nu va fi usor. Un model poate fi modul in care se plateste in administratia locala. Acolo se rasplatesc in mare masura efectele muncii, si nu functia.

tarile in care modul de functionare a administratiei aminteste cel mai mult de functionarea unei organizatii de afaceri sunt Marea Britanie si Irlanda. E foarte important ca, in afara de rationalizarea absolut necesara a angajarilor, sa fie introdus un sistem care ar rasplati si ar promova cei mai buni functionari, spune Ryszard Kalisz, deputat al Aliantei Stangii Democrate (SLD).

Una dintre problemele salarizarii in administratia poloneza este lipsa ei de coeziune si injustitia. in diferite ministere si institutii publice apar salarii neunitare in cazul aceleiasi functii, spune Zbigniew Dudziński. Cele mai bune sunt in Ministerul Finantelor. Poate de aceea a fost facuta o restructurare in centrala Ministerului,care a a avut ca efect scaderea fondului de salarii cu 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri