Lucrarile unuia dintre cele mai ambitioase proiecte au demarat in Rusia, insa nu in Moscova sau in alt oras important, ci in inima Siberiei, acolo unde autoritatile planuiesc sa dezvolte cea mai avansata unitate de invatamant din intreaga lume.

Scoala viitorului, care ar urma sa puna accentul pe conceptul de “smart”, va fi dezvoltata in orasul Irkutsk si va combina elemente moderne de arhitectura cu natura, intr-o “proiectie unica de invatamant pentru comunitate”.

Proiectul ar urma sa se adreseze unui numar de peste 1.000 de elevi, care isi vor desfasura activitatea in zeci de clase de dimensiuni si aranjamente variate, cu lumina naturala si o insonorizare performanta, cu programe si cursuri desfasurate atat in interior cat si la exterior.

Potrivit arhitectilor, “progresul si excelenta in domeniul educational se pot atinge doar cand studentii si profesorii lucreaza intr-un spatiu adecvat, acolo unde fiecare isi poate gasi locul potrivit si directia dorita”.

Proiectul, care se va intinde pe o suprafata de 31.000 mp, se afla la 60km de Lacul Baikal si va include un centru de cultura si relaxare, o baza sportiva impresionanta, spatii dedicate activitatii fizice, laboratoare, precum si o biblioteca.

Investitia necesara dezvoltarii unui astfel de complex, care va beneficia si de o gradinita, de cursuri pentru clasele 1-8, de liceu, cat si de proiectele rezidentiale pentru familii adoptive, se va ridica la aproximativ 58 milioane de dolari.

Toate cladirile care vor face parte din structura complexului se vor afla sub acelasi acoperis. Aproximativ 15% din totalul studentilor este rezervat pentru orfani si pentru copiii cu dizabilitati sau probleme similare.

Proiectul a fost anuntat in anul 2015 si a fost realizat de firma daneza CEBRA, care a castigat o competitie de design pentru acest proiect, intr-o competitie cu inca 48 de companii de profil. Compania specializata in arhitectura a precizat la acel moment ca proiectul se doreste “un incubator de idei, tehnologii si practici care vor oferi posibilitatea profesorilor sa dezvolte generatii active, ambitioase si creative”.

Proiectul este programat sa fie inaugurat la 1 septembrie 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri