Sindicatele franceze au obtinut o victorie legala importanta ce prevede amanarea fuziunii Gaz de France - Suez, estimata la aproximativ 80 de miliarde de euro, acest lucru reprezentand o lovitura puternica data tranzactiei sprijinite de guvernul de la Paris, conform Reuters citata de NewsIn.
Un tribunal parizian a confirmat decizia luata cu putin timp in urma, privind amanarea fuziunii dintre cele doua grupuri energetice, dupa ce sindicatele au cerut mai mult timp pentru a analiza aceasta tranzactie inainte de intrunirea consiliului de administratie al GDF, programata pentru ziua de miercuri.

GDF si Suez au declarat ca vor continua sa perfecteze procesul de fuziune, ceea ce implica privatizarea de catre stat a grupului GDF. Guvernul francez detine momentan 80% din grupul GDF.

"Am luat cunostinta de decizia Curtii de Apel si dorim sa confirmam logica industriala a fuziunii dintre cele doua companii", au declarat presedintele si directorul executiv al GDF, Jean-Francois Cirelli si omologul sau de la Suez, Gerard Mestrallet.

Aceasta fuziune devine din ce in ca mai mult un subiect politic, in anticiparea alegerilor prezidentiale din primul sfert al anului 2007.

Franta a anuntat fuziunea dintre cele doua grupuri ca facand parte din stretegia de "patriotism economic", fiind considerata ca o masura defensiva impotriva unei eventuale oferte de preluare ce ar putea veni din partea gruparii energetice italiene Enel pentru grupul Suez.

Italia a acuzat Franta de protectionism economic in timp ce guvernul francez de dreapta a aparat cu inversunare acest proiect de fuziune, declarand ca Franta are nevoie de un gigant energetic pentru a negocia contracte avantajoase pe piata internationala si pentru a asigura furnizarea in siguranta a gazelor naturale si a electricitatii pentru piata interna. in schimb, aceasta fuziune a intampinat o opozitie puternica pe plan intern, sindicatele afirmand ca privatizarea grupului GDF va duce la pierderea unui numar important de locuri de munca si va majora preturile la gaze naturale.

Opozitia socialista a amenintat cu renationalizarea grupului GDF, daca va castiga puterea in urma alegerilor viitoare, in timp ce comunitatea financiara s-a declarat si ea nemultumita, unii dintre actionarii GDF cerand renegocierea termenilor fuziunii.

De la lansarea din luna februarie a anuntului de fuziune, cele doua grupuri cazusera de acord impreuna cu statul francez ca o actiune Suez va fi echivalenta cu o actiune Gaz de France, dupa platirea unui dividend exceptional de un euro pe actiune actionarilor grupului Suez.

Proiectul de fuziune a suscitat si numeroase rezerve din partea Bruxellesului, de care cele doua grupuri energetice au fost nevoite sa tina cont in cadrul procesului lor de fuziune.

Tranzactia va crea un grup cu o capitalizare de piata de aproape 80 de miliarde de euro. Entitatea economica rezultata prin fuziunea GDF-Suez va fi a doua companie ca marime pe piata europeana a energiei, dupa EDF, dar cu mult inaintea grupului german E.ON. Comisia Europeana a impus o serie de conditii pentru aprobarea fuziunii.

GDF si Suez au facut o serie de renuntari pentru a compensa dimensiunile noii concentrari economice, inclusiv renuntarea la companiile Distrigaz si SPE, iar compania belgiana Suez a renuntat la controlul asupra operatorului belgian de retele Fluxys.

Presedintele consiliului de administratie si directorul general al noii entitati rezultate prin fuziunea GDF-Suez va fi conducatorul grupului Suez, Gerard Mestrallet, iar vicepresedinte va fi Jean-Francois Cirelli, care detine acum functiile de presedinte al consiliului de administratie si director general al GDF.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri