Finlanda, dintre state si Bruxelles, dintre regiuni, sunt cele mai competitive zone europene, iar majoritatea regiunilor apartinand celor zece noi state membre ale UE sunt slab plasate, din acest punct de vedere, a aratat un studiu anglo-american citat de NewsIn.

Acest studiu a fost efectuat de catre academicieni de la Universitatea britanica Sheffield, in colaborare cu profesori ai Universitatii George Washington din Statele Unite si se bazeaza pe masurarea competitivitatii cu ajutorul unui indice care masoara investitiile, nivelul de angajare in dezvoltare si cercetare, precum si numarul cererilor de brevetare.

De asemenea, studiul a mai luat in calcul si infrastructura pentru transport si nivelul de accesibilitate al acesteia, dar si productivitatea muncii, PIB pe cap de locuitor, veniturile si rata somajului.

"Nu exista numai o divizare evidenta intre vechea si noua Europa, ci si o dependenta in crestere de zonele urbane europene, ca sursa de competitivitate", a declarat profesorul coautor al studiului bianual, Robert Huggins. Acesta a adaugat ca "in plus, observam o erodare continua a competitivitatii regionale in cadrul unor mari puteri economice europene, precum Germania".

Bruxelles s-a clasat in fruntea topului regional, drept unul dintre cele mai bogate orase europene, in funtie de PIB pe cap de locuitor.

Regiunea finlandeza a orasului Helsinki, in care este plasat sediul celui mai mare grup producator de telefoane mobile din lume, Nokia, s-a clasat pe locul doi, dintre cele 118 regiuni europene luate in calcul.

"Regiunea este una de mica intindere, insa contribuie intr-o proportie uriasa la dinamismul competitiv al economiei finlandeze, mai ales deoarece ii corespunde aproximativ 35% din PIB national", a relevat studiul.

Zona Parisului s-a plasat pe locul trei, in timp ce Stockholm a ocupat locul patru. Ultimele zece cel mai putin competitive regiuni sunt cele din Slovacia, Estonia, Lituania, Ungaria, Cehia si Polonia.

Doar doua dintre regiunile apartinand noilor state europene au ajuns intre primele zece clasate, respectiv Praga si Bratislava, mai scrie Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri