Agentia internationala de evaluare a riscurilor financiare Moody\'s a micsorat ratingul de putere financiara al BLOM Bank, prezenta pe piata romaneasca prin fosta banca MISR Romanian Bank Cairo, de la \"D\" la \"D-\", din cauza conflictului dintre Israel si gruparea radicala siita Hezbollah
Modificarea ratingurilor a fost determinata de recentele tensiuni politice din tara, accentuate de demisiile a sase ministri si asasinarea ministrului libanez al Industriilor, Pierre Gemayel, a motivat Moody's, potrivit NewsIn. Agentia plasase sub observatie, in iulie, trei banci libaneze, Bank Audi, BLOM Bank si Byblos Bank, cu o perspectiva de micsorare a ratingurilor. in urma modificarii intreprinse azi de agentia de evaluare a riscurilor, perspectiva ratingului de putere financiara a celor trei banci a devenit stabila, iar perspectiva asupra ratingurilor pentru depozite in moneda straina ("B3") si pentru datorii ("B2") a fost schimbata din stabila in negativa.

Problemele politice subliniaza faptul ca guvernul nu poate sa implementeze reformele economice de care este nevoie, potrivit agentiei. Prin urmare, Moody's a schimbat recent perspectivele in negativ asupra ratingurilor "B3" pentru obligatiunile guvernamentale in moneda straina, "B2" pentru obligatiunile in moneda straina si "B3" pentru plafonul de tara. BLOM Bank a preluat anul trecut aproape intreg pachetul de actiuni al MISR Romanian Bank Cairo, devenita BLOM Bank Egypt intre timp, banca la care libanezi detin peste 99% din capitalul social.

Agentia a remarcat ca, desi bancile au o lichiditate ridicata, riscul BLOM Bank este conditionat de posibila deteriorare a situatiei politice. "Conversia depozitelor din moneda locala in moneda straina si externalizarea depozitelor pare a fi un scenariu probabil, care ar putea imbunatati lichiditatea bancii si resursele ei", au notat analistii agentiei. Desi alte situatii similare au fost absorbite de sistemul bancar datorita lichiditatii mari a bancilor, "situatia curenta pare a fi mai seriosa, avand un nivel ridicat de nesiguranta ce ar putea lasa bancile vulnerabile unui potential zbor migrator al capitalului", au punctat analistii Moody's.

Agentia de rating considera ca BLOM Bank, Bank Audi si Byblos Bank sunt expuse riscului de credit al ratingului suveran libanez, fie direct, fie prin plasamentele facute la banca centrala a Libanului care este expusa puternic la riscul suveran al tarii.

"Moody's considera ca un rating pentru putere financiara de "D" [...] nu mai poate fi valabil pentru bancile care au mai mult de o treime din activele totale si de mai multe ori peste propriul nivel al fondurilor proprii plasate in investitii putin sigure, cu bonitati foarte slabe. in mod inevitabil, aceste lucruri au crescut profilul de risc al bancilor si au slabit solventa economica, justificand o micsorare a ratingului de putere financiara", se arata in raportul agentiei internatioanale de rating.

Conflictul din perioada iulie-august 2006 a distrus puternic infrastructura tarii si, drept urmare, a dus la un nivel mai mare de imprumuturi problema. O crestere a provizioanelor si o reprogramare a rambursarii creditelor sunt consecintele normale ale incetinirii economiei, au mai aratat analistii Moody's.

Agentia de rating considera ca este probabil ca bancile sa ramana profitabile datorita instrumentelor obtinute de la banca centrala libaneza, in schimbul punerii la dispozitie a unor servicii necesare in criza aparuta. "Moody's va continua sa monitorizeze atent situatia si posibilele efecte pe care le va avea asupra solvabilitatii bancilor intr-un mediu de operare din ce in ce mai fragil", se spune in comunicatul agentiei.

BLOM Bank, cu sediul in Beirut, avea active de 13,2 miliarde dolari la sfarsitul trimestrului al treilea, iar subsidiara sa din Romania, BLOM Bank Egypt, avea, la finele lunii septembrie, active de 235,1 milioane lei (66,5 milioane euro) si o cota de piata de 0,16% dupa acest criteriu, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri