Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a spus joi, dupa intrunirea Consiliului Guvernatorilor, ca BCE majoreaza rata dobanzii de politica monetara cu 25 de puncte de baza, la 3,5%, a sasea oara in 2006 si ca BCE va fi atenta sa asigure stabilitatea preturilor si sa ia decizia adecvata in acest scop.
Presedintele Bancii Central Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a prezentat, la conferinta de presa de dupa ultima intrunire a Consiliului Guvernatorilor din 2006, decizia BCE de majorarea a ratei dobanzii si motivatia acesteia, care consta in nevoia de pastrare a stabilitatii preturilor.

Trichet a spus, la conferinta difuzata in direct on line, ca decizia de majorare a ratelor dobanzii se bazeaza pe analiza primelor estimari ale Eurostat pentru trimestrul al treilea 2006 despre rezultate economie. Astfel, Trichet a spus ca in zona euro exista o crestere puternica a creditelor in numerar, dar a avertizat ca trebuie mentinuta, si in viitor, stabilitatea preturilor, anunta NewsIn.

Trichet a spus ca in trimestrul al patrulea din 2006, continua cresterea economica robusta, iar previziunile pe termen mediu sunt favorabile. Piata externa, a afirmat oficialul BCE, se caracterizeaza prin echilibru mai stabil, fapt care sustine exporturile din zona euro.

Pe termen mediu, estimeaza Trichet, investitiile ar trebui sa ramana dinamice, iar consumul ar trebui sa se dezvolte.

Trichet a spus ca exista proiectii ale economistilor referitoare la cresterea produsului intern brut (PIB) in zona euro si presupuneri de scadere a preturilor energiei, dar si temeri de presiuni inflationiste. Conform Eurostat, inflatia creste in 2006, a spus Trichet.

"Semnalele arata ca e posibil aceasta crestere sa nu fie chiar atat de mare", a spus Trichet.

Previziunile pentru cursul pietei energetice sunt nesigure, preturile petrolului, in schimb, se asteapta sa creasca la inceputul lui 2007, ceea ce va avea impact asupra taxelor indirecte mai mari, a spus Trichet.

Aceste estimari creeaza riscuri mai mari, a spus Trichet, deoarece cresterea preturilor petrolului inseamna majorarea costurilor administrative si a taxelor indirecte.

Trichet a spus si ca se poate sa creasca piata salariilor. Daca salariile cresc, a adaugat Trichet, atunci ne putem astepta ca inflatia pe termen mediu-lung sa urce.

Presedintele BCE a prezentat mai multe rezultate ale pietei. Astfel, Trichet a subliniat cresterea activitatii economice si cresterea imprumuturilor din sectorul privat, corporatist. Dinamismul acestui sector este un semn de stabilizare, a spus Trichet, care a observat si cresterea imprumuturilor din alte domenii decat cel corporatist.

Trichet a vorbit despre cresterea monetara robusta a zonei euro, lichiditati ample si nevoia dezvoltarii monetare puternice adecvate.

Scopul BCE, a reamintit Trichet, este stabilitatea preturilor.

Referitor la politicile fiscale, deficitul tarilor membre ale zonei euro trebuie sa se pastreze sub plafonul de 3%, stabilit prin prevederile Pactului de Crestere si Stabilitate Economica. Eforturile de adaptare intampina dificultati in tarile cu dezechilibre, a mai spus Trichet, care a cerut mai multe eforturi pentru imbunatatirea rezultatelor, in conformitate cu prevederile pactului.

Trichet a incheiat discursul sau zicand ca BCE incurajeaza reformele si dinamismul economiei, in contextul globalizarii, deoarece permite o mai buna rezistenta la socuri.

In cadrul intrebarilor adresate de jurnalisti, Trichet a reiterat nevoia statelor din zona euro de a pastra reglementarile stabilite prin pact si a subliniat, printre altele, corectitudinea deciziei de majorare a ratelor dobanzii din decembrie 2005, confirmata de piata.

"Nu arbitram riscurile de inflatie si de crestere, ci le luam in considerare pe ambele", a spus Trichet si a subliniat ca "nu facem noi proiectiile economice, dar luam deciziile pe baza lor".

Trichet a spus ca "nu vrem sa spunem nimic altceva decat am spus si anume ca vom monitoriza atent toti factorii de influenta ai stabilitatii preturilor si vom lua o decizie, cand va fi cazul, pe baza informatiilor pe care le avem la momentul respectiv".

Trichet a mai spus ca "e incorect sa interparetam o crestere a ratei dobanzii in februarie 2007, dar ne rezervam dreptul de a lua o decizie adecvata". Trichet a subliniat ca nu sunt benefice volatilitatea monedelor si miscarile dezordonate.

Raspunzand altor intrebari, presedintele BCE a mai spus ca BCE nu incurajeaza folosirea monedei europene, ci lasa libertatea de alegere operatorilor economici. Juncker este un bun presedinte al zonei euro, a spus Trichet, raspunzand la intrebarea unuia dintre jurnalisti.

Tarile zonei euro "au un destin comun, mult mai mult decat arata perceptiile", a mai spus Trichet.

"Stabilitatea financiara e responsabilitatea noastra si e una dintre chestiunile pe care le studiem. Stabilitatea monetara este parte din stabilitatea financiara", a spus Trichet.

Presedintele BCE s-a referit si la tendinte ale pietei cum sunt explozia fondurilor de risc si a derivativelor si restructurarea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri