Statele si companiile care nu au respectat la timp cerintele impuse de Protocolul de la Kyoto, privind incalzirea globala, au investit 165 de milioane de euro intr-un fond pentru promovarea energiei nepoluante, administrat de BERD si BEI, au anuntat bancile.
Acest fond reprezinta cea mai recenta dovada privind interesul acordat pietelor de emisii de carbon - tranzactionarea permiselor privind emisiile de dioxid de carbon, ale caror pret s-a majorat substantial odata cu introducerea unor legi din ce in ce mai aspre in ceea ce priveste modificarea climaterica, conform informatiilor oferite de NewsIn.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI)vor investi aceasta suma in promovarea energiei nepoluante in fostele state comuniste, ajutand astfel investitorii proveniti din aceste state sa faca rost de credite privind emisiile de dioxid de carbon, cu ajutorul carora aceste state vor putea sa atinga obiectivele de reducere a emisiilor de gaze de sera.

"Aceasta initiativa face parte din obiectivul nostru de a promova energia nepoluanta", a declarat miercuri directorul departamentului de eficienta a energiei din cadrul BERD, Jacquelin Ligot. Cu ajutorul acestor fonduri se vor putea achizitiona aceste permise privind emisiile de dioxid de carbon, care vor acoperi pana in 2012 o cantitate echivalenta cu 20 de milioane de tone de dioxid de carbon, a estimat aceasta.

Conform Protocolului de la Kyoto, aproximativ 35 de state au decis atingerea unor obiective privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ce reprezinta una dintre cauzele principale ale fenomenului de incalzire globala, pentru indeplinirea acestora statele in cauza depinzand de aceste credite privind emisiile de dioxid de carbon. sase state au investit in acest fond - Belgia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Spania si Suedia, dintre acestea toate in afara de Suedia sunt in urma in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor propuse.

Sase companii au investit in acest fond, Abengoa, CEZ, Gas Natural ,Endesa Public Power Corp. si Union Fenosa. Cele doua banci au refuzat implicarea unor speculatori ce doreau sa investeasca in acest fond, pentru a cumpara astfel aceste credite de emisii de carbon, care ar putea apoi valora foarte mult pe piata. "Institutiile financiare au fost foarte interesate de acest fond", a declarat Ligot, adaugand ca BERD nu poate fi vazuta ca o institutie ce incurajeaza profiturile speculative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri