Industria europeana a asigurarilor a inregistrat rezultate foarte bune in 2006 si este de asteptat ca aceasta tendinta sa se mentina si in 2007, cu toate ca preturile de pe piata asigurarilor si reasigurarilor ar putea sa mai creasca, releva datele unui raport Standard & Poor\'s, citat de NewsIn
"Absenta daunelor de proportii, volumul excelent al primelor brute subscrise de companii, precum si randamentul foarte bun al investitiilor efectuate de asiguratori au fost principalii factori ai succesului de pe piata asigurarilor generale. Totodata, majorarea ratei dobanzilor a facut sa scada presiunea in ceea ce priveste respectarea garantiilor contractuale, in industria asigurarilor de viata", se spune in raportul Standard & Poor's.

"Ratingurile companiilor de pe piata europeana a asigurarilor sustin aceste previziuni optimiste, in conditiile in care 79% dintre companiile monitorizate au primit rating stabil, 16%, un rating stabil si doar 5% au fost notate cu rating negativ. Aceste ratinguri s-ar putea chiar ameliora, in conditiile in care companiile din industria asigurarilor vor demonstra ca profitabilitatea afacerilor din 2006 este sustenabila pe termen lung", a declarat analistul Standard & Poor's Simon Marshall, citat in raportul agentiei. Potrivit lui Marshall, factorii care ar putea deteriora ratingul companiilor europene de asigurari ar fi proasta administrare si integrare a achizitiilor de companii, precum si volatilitatea de pe pietele de capital.

"Evolutia pozitiva a pietei europene a asigurarilor, in 2006, este incontestabila, insa previziunile optimiste privind anul 2007 trebuie sa tina seama de faptul ca trecerea, fara pagube majore, a sezonului uraganelor din Statele Unite lasa fara raspuns multe intrebari suscitate de sezonul dezastruos al uraganelor din 2005, printre care chestiunea cruciala a majorarii ingrijoratoare a preturilor asigurarii si reasigurarii riscurilor de catastrofa", se spune in finalul raportului Standard & Poor's.

Volumul primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor in perioada 1 ianuarie 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro ), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei", se afirma intr-un comunicat al Comisiei din data de 8 noiembrie.

Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. in cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, se mai spunea in comunicatul CSA.

La finele celui de-al treilea trimestru al anului 2006, erau in vigoare 14.160.400 de contracte de asigurare, din care 8.418.353 contracte de asigurari generale si 5.742.047 contracte de asigurari de viata. Comparativ cu situatia existenta la sfarsitul anului 2005, numarul total de contracte in vigoare la 30 septembrie 2006 este cu aproximativ 22% mai mare, se mai afirma in comunicat.

"Apreciem ca evolutia din primele trei trimestre a pietei este una foarte buna si sustine prognoza atingerii in acest an a unui nivel de circa 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB)", declara presedintele CSA, Angela Toncescu, citata in comunicat.

In perioada analizata, ca urmare a producerii riscurilor asigurate, potrivit contractelor incheiate, societatile de asigurare au platit indemnizatii in suma totala de 1,82 miliarde lei, din care 1,72 miliarde lei aferente asigurarilor generale si 99,57 milioane lei aferente asigurarilor de viata.

Fata de totalul indemnizatiilor platite in cursul intregului an 2005, volumul inregistrat in primele trei trimestre ale anului curent reprezinta 104%, se mai spunea in comunicatul CSA.

"Aditional, pentru contractele de asigurari de viata care includ clauze privind posibilitatea de rascumparare, societatile de asigurare au platit sume de rascumparare in valoare totala de 114,05 milioane lei", preciza comunicatul.

Cele mai mari ponderi in totalul primelor brute subscrise din asigurari generale sunt detinute de: asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (38,7%), asigurarile de raspundere civila auto (28,9%), asigurarile de incediu si calamitati naturale (11,8%) si asigurarile de credite (8,4%). "Desi detin o pondere relativ redusa, respectiv de 3%, s-a constatat ca asigurarile de daune la proprietati au inregistrat o dinamica accelerata, primele subscrise in primele trei trimestre pentru aceasta categorie de asigurari reprezentand deja peste 150% din totalul inregistrat la aceasta clasa pe parcursul intregului an 2005", se spunea in comunicat.

La categoria asigurari de viata, cele mai mari ponderi sunt detinute de clasa I - asigurarile de viata, anuitati si asigurari suplimentare, cu o pondere de 61,9%, si de clasa III asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, cu o pondere de 36,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri