Rusia a sistat toate livrarile de petrol catre Europa care trec prin Belarus. Romania nu va fi afectata direct de aceasta decizie, dar prelungirea crizei ar putea sa duca la majorarea pretului la carburanti
Rusia a intrerupt livrarile de petrol catre Europa prin conductele belaruse, acuzand Belarusul ca fura din titeiul livrat catre Vest. Cinci state sunt deja afectate de aceasta decizie: Germania, Slovacia si Polonia nu mai primesc titei rusesc incepand cu dimineata zilei de luni, si incepand de ieri, si livrarile catre Ungaria si Cehia au fost stopate.

Cele cinci state nu se afla pe termen scurt in pericol de a ramane fara titei destinat nevoilor energetice, normele UE stipuland ca fiecare stat sa detina stocuri pentru 90 de zile de consum. Cu toate acestea, cele cinci state sunt puternic dependente de titeiul rusesc, acesta asigurand peste doua treimi din necesarul zilnic pentru Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia, respectiv o cincime din consumul Germaniei.

Problemele cu oleoductul Drujba nu afecteaza Romania in mod direct, pentru ca tara noastra nu este interconectata la aceasta conducta, ci importa petrol rusesc doar prin cisterne si vapoare, a declarat pentru NewsIn, directorul general in cadrul MEC, Alexandru Sandulescu. Insa prelungirea crizei ar putea majora pretul carburantilor la pompa, decizia urmand sa apartina operatorilor de pe piata.

Piata interna a petrolului va fi afectata de cresterea cotatiei barilului de petrol pe piata internationala, daca situatia nu se rezolva intr-o zi, doua. Experienta ne arata ca, odata cu cresterea pretului titeiului la bursa din New York, se majoreaza tarifele la carburanti la pompa in Romania", a declarat pentru NewsIn analistul economic Liviu Voinea.

Opinia sa este impartasita si de presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. "Daca aceasta problema persista mai mult de doua saptamani, cresterea pretului barilului de petrol la bursele internationale va fi substantiala si se va resimti si in Romania. Aceste reprecusiuni nu vor intarzia sa apara, daca problema nu va fi rezolvata, in contextul in care oleoductul Drujba transporta 1,5 milioane de barili pe zi, adica aproape 1,7% din productia mondiala de titei", a explicat Patriciu.

In opinia sa, este prea devreme sa se concluzioneze ca alimentarea cu petrol a statelor care importa titei prin conducta Drujba va avea de suferit in urma acestei crize. "Deocamdata nu sunt probleme in alimentarea cu carburanti nici in Polonia, care are stocuri pentru 70 de zile, nici pentru Germania, care poate rezista inca 3 - 4 luni fara petrolul rusesc, dar, cu siguranta, pretul titeiului pe plan mondial va fi afectat", a mai spus presedintele Rompetrol.

UE maraie, dar ramane dependenta

Rusia a inchis robinetul petrolului. Romania asteapta urmarile crizei
La randul sau, cancelarul Germaniei, care detine presedintia UE, Angela Merkel, a calificat drept "inacceptabil" faptul ca nu a fost informata despre inchiderea conductei Drujba, incident care in opinia sa, "distruge increderea" europenilor in Rusia.

In acelasi timp, expertii europeni considera ca inchiderea conductei Drujba reaminteste Europei necesitatea de a-si diversifica resursele energetice, chiar daca pana in prezent criza nu afecteaza cursul petrolului datorita rezervelor tarilor afectate.

Intreruperea livrarilor de petrol rus prin Belarus, care afecteaza mai multe state din UE, demonstreaza ca europenii trebuie sa-si reduca dependenta energetica si sa aiba mai multe surse de aprovizionare, a declarat un responsabil al Comisiei Europene. "Este o dovada in plus ca avem nevoie de o politica privitoare la securitatea aprovizionarii noastre, care sa diversifice caile de aprovizionare si statele producatoare si care sa reduca dependenta noastra in ceea ce priveste exporturile", a explicat el.

Desi statele membre detin stocuri necesare pentru 90 de zile de consum, ca o masura de precautie, UE va reuni "joi sau vineri" experti petrolieri din cele 27 de state membre, pentru a analiza situatia.

Situatie opusa la nivel mondial

Desi criza europeana ar putea duce la majorarea pretului barilului de petrol, situatia pe plan mondial este total diferita in acest moment. Pretul petrolului a scazut de la inceputul acestui an cu 12%, starnind ingrijorarile membrilor Organizaiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cauza acestui declin este reprezentata de conditiile meteorologice neobisnuit de bune pentru aceasta perioada a anului si grijile legate de pierderea interesului fondurilor exercita presiuni asupra acestuia. Temperaturile inalte din nord-estul SUA au determinat scaderea accentuata a cererii de petrol in regiune, cea mai mare piata energetica a lumii.

Cererea pentru combustibil termic este cam cu o treime sub nivelul obisnuit saptamana aceasta, potrivit datelor Serviciul National de Meteorologie al SUA, deoarece se prelungeste o perioada de vreme blanda de iarna. Pretul petrolului pe bursele de la New York si Londra a scazut ieri sub 54 de dolari, cel mai scazut nivel din iunie 2005, fapt ce a determinat membrii OPEC sa demareze discutii asupra actiunilor ce pot fi intreprinse pentru a stopa acest declin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri