Adoptarea Sloveniei la moneda euro la 1 ianuarie 2007 demonstreaza ca zona euro nu reprezinta un spatiu inchis, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Triched a precizat ca Statele membre ale blocului european trebuie sa isi adapteze economiile noii realitati, zona euro avand momentan 13 state membre, a precizat Trichet prezent la o conferinta ce sarbatorea aderarea Sloveniei la zona euro alaturi de alte figuri importate ale Uniunii Europene. "Am doar un singur mesaj pentru cetatenii din Slovenia: Sunt bineveniti. Sunt cu totii bineveniti", a declarat Trichet cu ocazia conferintei de presa tinuta impreuna cu guvernatorul bancii centrale din Slovenia, Mitja Gaspari.

"La inceputul acestui an am demonstrat ca zona euro nu reprezinta un spatiu inchis. Zona euro este un club deschis pentru noii membrii, in cazul in care acestia vor indeplini conditiile cerute", a adaugat Trichet, potrivit NewsIn. Slovenia este singurul stat din cele zece care au aderat la UE in 2004 care a indeplinit obiectivele cerute pentru aderarea la zona euro.

Dorinta altor state devenite recent membre ale UE de a adopta moneda unica europeana este in scadere. Inflatia crescuta a determinat statele baltice Lituania si Letonia sa amane data tinta pana in 2010 sau chiar mai tarziu. Polonia, Ungaria si Cehia nu au stabilit inca o data de aderare, iar Marea Britanie si Danemarca au negociat clauze prin care isi vor mentine in continuare moneda nationala, existand posibilitatea sa nu adere niciodata la zona euro.

Trichet nu a dorit sa estimeze care stat va fi urmatorul care va adopta moneda euro sau cand va avea loc acest eveniment, insa a precizat ca este in interesul statelor devenite recent membre ale UE sa isi reformeze economiile conform cerintelor zonei euro, ce numara acum 13 membri. Economia zonei euro a atins in 2006 un ritm de crestere ce a depasit performantele inregistrare in ultimii sase ani.

Trichet a mai facut apel la statele membre UE sa isi deschide pietele muncii pentru muncitorii din Slovenia. Anumite state, printre care Germania, Italia si Franta restrictioneaza inca accesul la slujbe pentru cetatenii din anumite state membre UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sprijinit apelul facut de Trichet, intr-o conferinta de presa ce a avut loc mai tarziu, insa primul ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, ce reprezinta ministrii de finante din zona euro, a adoptat o atitudine mai critica. Permiterea circulatiei libere a muncitorilor din statele mai sarace ale UE, ce au devenit membre in 2004, ar putea afecta siguranta sociala in restul Uniunii, a precizat Juncker. "Ar fi mult mai simplu daca ar funtiona niste reguli de baza. Statele care si-au deschis pietele muncii sunt exact acele state care se opun unei politici sociale mai articulate in cadrul UE", a precizat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri