Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, in plina criza energetica cu Rusia, a cerut expertilor sai sa cautea surse alternative de aprovizionare cu petrol si gaze naturale, pentru a ocoli astfel Rusia.
"Daca Rusia nu doreste sa ne furnizeze petrol si gaze naturale, in conditii acceptabile, trebuie sa demaram proiecte serioase pentru a rezolva aceasta criza, prin construirea unor noi conducte de transport a petrolului si gazelor naturale indreptate catre regiuni de unde putem achizitiona energie fara a fi supusi de nimeni la un tratament umilitor", a declarat presedintele Lukasenko la postul de televiziune din Belarus.

Alexander Lukasenco a tinut sa sublinieze ca Minskul ar putea forta Rusia sa plateasca tranzitul petrolier precum si chirie pentru "terenul de sub conducta de gaze naturale ce pleaca din localitatea Iamal catre Europe", ce transporta gaze din Rusia catre Germania, pentru a compensa astfel pierderile suferite de Belarus din cauza majorarii tarifelor cerute de Rusia pentru gaze naturale, informeaza NewsIn. Conducta de gaze naturale Iamal-Europa, una din cele doua care traverseaza Belarusul, apartine grupului rusesc Gazprom. Prin aceasta conducta se transporta anual 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti catre statele Europene.

Comentariile presedintelui Belarusului reprezinta un raspuns la propunerile presedintelui rus, Vladimir Putin, care in cursul saptamanii trecute, s-a manifestat pentru o reducere a livrarilor de energie catre Minsk, decizie care ar reduce drastic o practica ce era considerata de Kremlin o adevarata subventie de mai multe miliarde de dolari pentru regimul lui Lukasenko.

Vladimir Putin a afirmat ca, doar in sectorul energetic, Rusia subventiona Belarusul cu aproximativ 5,8 miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezinta 41% din bugetul acestui stat. Presedintele rus a facut aceste comentarii la putin timp dupa finalizarea conflictului petrolier intre Rusia si Belarus, care a dus la sistarea timp de trei zile a livrarilor de petrol prin conductele din Belarus catre Uniunea Europeana.

Criza energetica a intervenit ca urmare a deciziei Belarusului de a impune o taxa de tranzit asupra petrolului rusesc transportat prin intermediul conductei petroliere Drujba, ce alimenteaza un numar de state din Europa, printre care Polonia si Germania. Rusia a precizat ca aceasta taxa este in contradictie cu termenii acordurilor economice si comerciale intre cele doua tari, semnate in 1992 si ca Belarusul nu are nici un drept sa impuna aceasta taxa asupra unor bunuri care tranziteaza doar statul.

In prezent, aproximativ 40% (doua milioane de barili pe zi) din petrolul rusesc este exportat prin intermediul conductei Drujba din Belarus catre Europa Centrala. Germania si Polonia sunt principalii beneficiari ai acestor exporturi, importand 500.000, respectiv 360.000 de barili pe zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri