Comisia Europeana a reamintit statelor membre "importanta de a continua aplicarea masurilor de supraveghere si biosecuritate pentru a minimaliza" riscurile de propagare a virusului gripei aviare descoperit in Ungaria, intr-o reuniune de vineri a expertilor veterinari europeni, informeaza NewsIn.

In Ungaria a fost confirmata miercuri prezenta virusului H5 inalt patogen al gripei aviare, la o crescatorie cu peste 3.000 de gaste, care au sacrificate imediat pentru a impiedica propagarea virusului.

Autoritatile ungare au pus in aplicare masurile prevazute de expertii UE in 2006, respectiv o zona de protectie pe o raza de trei kilometri in jurul exploatarii afectate si o zona de supraveghere pe o raza de 10 kilometri. In zona de protectie, pasarile trebuie sa fie tinute in spatii inchise si orice deplasare a acestora este interzisa, cu exceptia celor catre abator.

Aceste masuri au fost aprobate din nou vineri de expertii europeni. "Virusul H5N1 este probabil responsabil" de focarul din Ungaria, a declarat Philip Tod, purtator de cuvant al comisarului pentru sanatate Markos Kyprianou, precizand ca esantioane de la pasarile infectate au fost trimise la laboratorul de referinta al UE de la Weybridge, Marea Britanie, pentru a "confirma" acest rezultat. "Toate testele efectuate de autoritatile ungare arata ca este vorba despre virusul inalt patogen H5N1, a precizat Comisia.

Daca testele de la Weybridge o confirma, acesta este primul caz de H5N1 din Uniunea Europeana incepand din luna august a anului trecut. De la sfarsitul anului 2005 pana in vara anului 2006, 13 tari UE si Romania, care nu era inca membra, au inregistrat cazuri de H5N1 pe teritoriul lor, cel mai adesea la pasari salbatice, dar si in crescatorii.

Vanzarile de produse de pasare au scazut drastic in aceste tari, dar si in altele care nu au fost afectate, iar Uniunea Europeana a deblocat ajutoare comunitare pentru a sustine sectorul agricol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri