Principalele piete de capital din zona Asia - Pacific au continuat sa resimta efectele socului bursier de marti, investitorii vanzandu-si masiv actiunile pe fondul temerilor legate de o criza si mai mare in China si o eventuala recesiune a economiei americane, relateaza NewsIn.
Bursa din Shanghai, care in cursul zilei de marti a inregistrat cea mai mare cadere din 1996 (-8,84%), a inceput in crestere sedinta bursiera de miercuri, afisand o apreciere cu 0,25% la jumatatea sedintei de tranzactionare.

Majoritatea burselor din Asia au continuat sa scada. La Tokio, unde se afla a doua bursa mondiala, indicele bursier Nikkei a inregistrat la finalizarea sedintei o scadere de 2,85%. La jumatatea sedintei, bursa din Hong-Kong prezenta o scadere de 2,88%, cea din Singapore de 5,57% iar cea din Manilla de 7,92%. Bursa din Wellington inregistra la inchidere o scadere de 1,54%.

Socul bursier a afectat si pretul petrolului. La New York, barilul de petrol de livrare in luna aprilie scazuse pana la 60,29 de dolari, cu mai mult de un dolar fata de pretul inregistrat in ziua precedenta, de 61,46 dolari pe baril.

Pietele bursiere mondiale inregistrasera deja pierderi importante in cursul zilei de marti, intr-o reactie in lant provocata de masurile autoritatilor chineze vizand inasprirea supravgherii generale a pietei. De vina pentru acest soc au fost si tendintele speculative in China, avand in vedere ca bursa din Shanghai a crescut in 2006 cu 130%.

"Factorul care a declansat aceste vinzari masive nu este inca clar", a admis economistul sef pentru Asia al Societe Generale, Glenn Maguire, care a amintit de anumite "zvonuri privind piata chineza care au convins investitorii sa doreasca sa obtina profit".

Fostul sef al sistemului american de banci centrale, Federal Reserve, Alan Greenspan, a evocat luni riscul unei recesiuni in Statele Unite ale Americii, precum si tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, care au dus la cresterea nervozitatii pietelor.

La New York, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a scazut cu 3,29%, ceea ce reprezinta cea mai mare cadere inregistrata din 17 septembrie 2001, ziua de deschidere a pietei dupa atacurile impotriva World Trade Center.

In Australia, unde bursa a incheiat sedinta in scadere cu 2,69%, primul ministru John Howard a facut un apel la investitori de a-si mentine calmul. "Trebuie sa acceptam ca atunci cand este vorba de o economie ce inregistreaza o crestere precum cea chineza, vor avea loc din cand in cand anumite interventii de corectare a evolutiei", a declarat el.

"Cred ca acest soc bursier de mici dimensiuni se va termina repede", a declarat economistul sef al Fraser Securities din Singapore, Najeeb Jarhom, acesta asteptandu-se la o recuperare generala a pietelor odata ce preturile scazute ale actiunilor vor da startul unei noi curse de achizitionare, pentru a genera profit.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri