Biotehnologia utilizata pentru producerea organismelor modificate genetic (OMG) reprezinta solutia pentru dublarea productiei alimentare, pana in 2050 si calea de a atenua saracia la nivel mondial, potrivit lui Clive James, expert international in domeniul biotehnologiei.

"Alimentatia reprezinta primul medicament si pentru a avea hrana suficienta, trebuie sa fim capabili sa dublam capacitatea de productie in industria alimentara. Solutia pentru ca acest obiectiv sa se realizeze, este utilizarea biotehnologiei in agricultura", a declarat Clive James, potrivit NewsIn.

Expertul american a mentionat ca in lume exista 1,3 miliarde de oameni care sufera de foame si alte 8,5 milioane de oameni care nu au mancare suficienta. "Ne confruntam cu doua probleme: hrana insuficienta si preturi ale alimentelor din ce in ce mai mari. Solutia pentru a rezolva aceasta criza este utilizarea biotehnologiei in agricultura", a spus Clive James.

Acesta a precizat ca in 2006 s-au cultivat, cu organisme modificate genetic, peste 100 de milioane de hectare de teren agricol in intreaga lume. Principalele tari care produc organisme modificate genetic sunt Brazilia ( 11,5 milioane hectare), SUA (4,8 milioane hectare) si India (3,8 milioane hectare). Principalele culturi biotehnice produse la nivel mondial sunt soia, porumbul si bumbacul.

"In Uniunea Europeana exista sase state care produc organisme modificate genetic, iar Romania ar trebui sa se alature acestei liste. Fermierii romani ar trebui sa vada ce se intampla in restul lumii, dincolo de ingrijorarile care exista in Europa cu privire la biotehnologie. Europa este ingrijorata de siguranta acestor alimente, dar ele sunt la fel de sigure ca si cele conventionale", a adaugat Clive James.

Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Acesta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007. In prezent, singurul organism modificat genetic aprobat pentru a fi cultivat de Comisia Europeana este porumbul, dar in Romania nu exista inca niciun producator interesat de acest segment.

In 2006, cei 1.100 de cultivatori autorizati, au realizat o cantitate de 248.000 de tone de soia modificata genetic. Potrivit datelor oferite de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), pentru NewsIn, Romania a eliminat 97 % din stocurile de soia modificata genetic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri