Grupul petrolier rusesc de stat Rosneft a anuntat ca va participa la licitatia de miercuri pentru lichidarea activelor de gaze naturale detinute de firma petroliera falimentara Yukos.
Purtatorul de cuvant Nikolai Manvelov a declarat ca o compania afiliata Rosneft, NeftTradeGroup, s-a inscris pentru a participa la licitatia ce va avea loc la data de 4 aprilie, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Rusia va scoate la vanzare companiile de gaze naturale detinute de Yukos, Arcticgas si Urengoil, precum si o participatie de 20% din Gazprom Neft, divizia petroliera a monopolului rusesc de gaze naturale Gazprom. Pretul de pornire pentru acest lot a fost stabilit la 144,8 miliarde ruble (5,57 miliarde dolari).

Gazprom si producatorul independent rus de gaze naturale Novatek, precum si un consortiu format din grupurile italiene Eni si Enel erau considerate favorite la preluarea acestor active. Rosneft si Gazprom s-au aflat pe pozitii de rivalitate de fiecare data cand au participat la licitatii de la fuziunea esuata a acestor doua grupuri de acum doi ani.

Rosneft controleaza deja cea mai mare divizie de productie a Yukos, Yugansk si saptamana trecuta a rascumparat participatie de 9,44% detinuta de Yukos cu ocazia unei licitatii asemanatoare. Rosneft si-a asigurat un imprumut de 22 miliarde dolari de la opt banci occidentale pentru a achizitiona active ale companiei petroliere falimentare Yukos, al carei fondator, Mikhail Hodorkovsky este inchis intr-o inchisoare din Siberia, unde ispaseste o pedeapsa de opt ani.

Rosneft este unul dintre cei mai mari creditori ai grupului Yukos si o mare parte din suma obtinuta in urma acestei licitatii va fi returnata grupului petrolier de stat, ca plata a unui imprumut de noua miliarde de dolari acordat de Rosneft. Rosneft a achizitionat cel mai important activ al Yukos, grupul petrolier Yugansk ca urmare a unei licitatii controversate din anul 2004. in acea perioada, acest grup producea peste un milion de barili de petrol pe zi, fata de cantitatea produsa de toate diviziile petroliere ale Rosneft, de 430.000 barili pe zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri