Industria diamantelor si-a publicat, luni, pentru prima data in istorie, cifrele de export si de import mondiale, preocupata de o mai mare transparenta si incurajata in acest sens de catre Comisia Europeana, informeaza NewsIn
Potrivit acestor cifre, diamante brute in valoare de proximativ 11,5 miliarde de dolari au fost produse in 2005 in lume. Primul producator de dimamante in 2005, cu 25% din valoarea de piata a fost Botswana, urmata de Rusia cu 22%, Canada cu 12%, Africa de Sud cu 11% si de Angola cu 9%.

In termeni cantitativi, Rusia a fost liderul clasamentului, cu 22%, inaintea Australiei si Republicii Democratice Congo, fiecare cu 19% din productia de diamante brute, inaintea Botswanei, cu 18% si Africii de Sud cu 9%.

Uniunea Europeana a importat cele mai mari cantitati de diamante brute in 2005, cu 39% din valoarea totala a importurilor, o mare parte a acestor fiind taiate in Anvers, in nordul Belgiei. O parte de 24% din diamante a fost importata de India si o alta de 16% de Israel, tari cunoscute, in mod egal, pentru industria de slefuire a diamantelor.

Cifrele publicate luni se refera doar la anii 2004 si 2005. Statisticile pentru 2006 vor fi publicate "mai tarziu in acest an", au precizat reprezentantii Comisiei Europene, care prezideaza in 2007 Procesul Kimberley.

Initiat de Organizatia Natiunilor Unite, Procesul Kimberley reuneste de sase ani guvernele si industriile internationale ale diamantelor. Obiectivul acestora este sa evite utilizarea pietrelor de catre miscarile rebele pentru finantarea activitatilor militare.in anii 90, traficul cu diamante a permis finantarea, in Africa, a gherilelor civile, precum cele din Sierra Leone si Liberia.Procesul Kimberley reuneste, in prezent, 44 de state, dintre care si cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, reprezentate de executivul european.

"Publicarea rezultatelor comerciale din sectorul diamantelor atesta rolul major al Procesului Kimberley, determinat sa continue retragerea diamantelor din razboaie in comertul legitim al diamantelor certificate", a declarat comisarul european pentru relatii internationale, Benita Ferrero-Waldner.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri