Bursa de Valori din Varsovia, Warsaw Stock Exchange (WSE) urmareste ca un sfert din listari, dupa numar si capitalizare de piata sa fie in cativa ani ale companiilor straine. Bursa poloneza, redeschisa in 1991 si controlata de stat, este cea mai mare din Europa postcomunista, insa doar 12 dintre cele aproape trei sute de companii listate la Varsovia sunt straine, acumuland 28% din capitalizarea de piata, in valoare totala de 250 de miliarde de dolari.

Pe de alta parte, Bursa de Valori din Viena are 16 companii straine listate, care aduna aproape 60% din capitalizarea de piata de 477 de miliarde de dolari a bursei austriece. "Cateva companii straine ar trebui sa fie listate la WSE in prima jumatate a acestui an, printre care si Orco Property Group si producatorul de ulei si margarina ucrainean Kreatiw in perioada mai-iunie", a declarat potrivit NewsIn, presedintele WSE, Ludwik Sobolewski. "Dezvoltatorul austriac Meinl European Land Group ar putea sa fie listat si la Varsovia, insa in acest caz ar fi vorba despre a doua jumatate a anului", a adaugat presedintele WSE. Sobolewski a mai spus ca Trezoreria poloneza ramane in continuare fidela planului anuntat precedent de a vinde 49% din WSE investitorilor institutionali.

Pe langa planurile de atragere a investitorilor straini, WSE analizeaza si posibilitatea de a stabili legaturi mai apropiate cu alte burse de valori regionale pentru a permite listarile duble. "Ar trebui ca, in urmatorii ani, sa fim legati puternic de alte burse din regiune si sa devenim liderul pietelor financiare, cel putin in microregiunea care include Republica Ceha, Slovacia, Ucraina si Romania", a mai spus Sobolewski.

Polonia, care are o populatie de 38 de milioane de locuitori, de patru ori mai mare decat a altor state foste comuniste precum Ungaria sau Republica Ceha, are o industrie puternica a fondurilor mutuale sau de pensii, cu active de aproape 240 de miliarde de zloti (peste 83 de miliarde de dolari). Analistii estimeaza ca acesta este un factor care stimuleaza puternic grupurile din regiune sa investeasca la Varsovia.

Ca ultima parte a strategiei de expansiune, WSE planuieste sa se extinda in Europa Centrala si spera sa cumpere cate o parte a burselor de la Sofia, din Bulgaria si de la Ljubljiana, in Slovenia.

Trezoreria a anuntat ca ar putea vinde un pachet minoritar din actiunile WSE fondurilor de investitii locale si caselor de brokeraj, chiar in prima jumatate a anului 2007. inaintea vanzarii, WSE evalueaza nivelul la care ii vor fi vandute actiunile.

"Evaluarea WSE ar trebui sa se finalizeze in urmatoarele cateva saptamani", a mai spus presedintele bursei din Varsovia, care a adaugat ca exista o mare posibilitate ca WSE sa ofere actiuni institutiilor financiare poloneze in a doua jumatate a anului sau la inceputul lui 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri