Cresterea salariilor s-a accentuat in zona euro in 2006, au spus ieri reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE), care au atras atentia ca sunt ingrijorati din cauza accentuarii presiunilor inflationiste, relateaza NewsIn.

Analistii BCE se tem ca soliditatea cresterii economice si rata mai scazuta a somajului ar putea alimenta o spirala a preturilor salariilor in cele 13 tari membre ale zonei euro, deoarece lucratorii vor cere partea lor din castiguri, ceea ce va pune capat perioadei in care inflatia a fost temperata.

Noile cifre din buletinul BCE pe aprilie arata o crestere a costurilor muncii in 2006, dar a crescut si productivitatea cu cel accelerat ritm din ultimii peste sase ani, ceea ce ar trebui sa compenseze presiunea preturilor.

Analistii Bancii Centrale Europene au spus ca nivelul moderat al cresterii salariale in zona euro reflecta faptul ca au existat cresteri mici in unele tari, care au compensat majorarile accentuate din altele, iar datele privitoare la productivitate sunt si acestea contradictorii.

Costurile totale ale muncii pe ora au crescut cu 2,5% in trimestrul al patrulea din 2006, pe o baza medie anuala, fata de 2,4% in 2005. Cresterea salariilor negociate s-a accelerat la 2,2% si a crescut si nivelul compensatiilor pentru un angajat.

Un aspect pozitiv al situatiei este ca a crescut productivitatea muncii. Analistii BCE estimeaza ca productivitatea totala a muncii a crescut cu 1,8% in trimestrul al patrulea 2006, cel mai accelerat ritm din anul 2000, iar cresterea medie anuala s-a dublat la 1,4% in 2006.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a spus saptamana trecuta ca institutia pe care o conduce face toate eforturile pentru cresterea productivitatii muncii, fapt care ar putea indica o accentuare a potentialului de crestere a zonei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri