Banca britanica Barclays ar putea oferi luni 69 miliarde euro pentru banca olandeza ABN Amro, in timp ce RBS ar putea lansa singura o oferta pentru preluarea bancii.
Reprezentantii Barclays ar trebui sa se hotarasca sa spuna care este oferta pe care aceasta institutie o face pentru preluarea ABN Amro, in contextul in care exclusivitatea negocierilor cu ABN Amro a luat sfarsit vineri, iar reprezentantii bancii olandeze se vor intalni luni cu cei ai consortiului alcatuit din Royal Bank of Scotland (RBS), banca spaniola Santander si grupul belgiano-olandez Fortis, anunta presa britanica.

Barclays ar putea oferi 36 euro/actiune pentru preluarea ABN Amro, dar consortiul condus de Royal Bank of Scotland ar putea sa ofere pana la 40 de euro/actiune, se spune in ziarul britanic The Observer, potrivit NewsIn. In ziarul britanic The Independent, insa, se spune ca reprezentantii Barclays ar putea face o oferta "mai mare decat 36 euro/actiune”.

Banca centrala a Olandei a avertizat miercuri ca o cumparare a bancii ABN Amro de catre cele trei banci europene ar fi o operatiune complicata si riscanta.

Directorul general al Barclays, John Varley, a avertizat tot miercuri ca insitutia pe care o conduce nu se va incapatana sa cumpere ABN Amro si va renunta, daca e cazul. Discutiile cu reprezentantii ABN Amro "progreseaza, dar Barclays are multe oportunitati", daca trebuie sa renunte la proiectul de preluare a grupului bancar olandez, a spus John Varley intr-o scrisoare difuzata in reteaua interna a bancii, potrivit Agence France Presse. "Studiem posibilitatea de apropiere cu ABN in pozitie de forta, iar acest lucru inseamna ca daca alegem sa ne retragem, o putem face", a adaugat John Varley. O eventuala fuziune a bancii britanice Barclys si a grupului olandez ABN Amro ar crea a doua banca europeana, dupa HSBC.

RBS ar putea lansa singura o oferta pentru preluarea ABN Amro

Royal Bank of Scotland (RBS) va face o oferta de preluare compexa, in actiuni si numerar, pentru banca olandeza ABN, cu spcopul de a depasi oferta pe care o va face Barclays, a spus o sursa avizata, citata de Reuters.

Desi afacerea nu a fost finalizata este posibil ca RBS sa preia conducerea in cadrul consortiului cu banca spaniola Santander si cu grupul belgiano-olandez Fortis, pentru ca tranzactia sa poata fi reglementata mai usor.Reprezentantii celor trei banci urmeaza sa se intalneasca luni la Amsterdam cu cei ai bancii ABN Amro, chiar daca ABN Amro continua sa discute cu Barclays dupa mai mult de o luna de negocieri exclusive.

"Nu a fost luata nicio decizie cu privire la structura ofertei. Sunt inca deschise mai multe optiuni", a spus o sursa apropiata tranzactiei, citata de Reuters.

Cotidianul financiar olandez Financieele Dagblad si ziarul britanic Sunday Telegraph sustin ca luni sau marti va fi anuntata probabil o tranzactie intre Barclays si ABN Amro. Ziarul britanic spune ca Barclays are in vedere o oferta de minim 36 euro/actiune pentru ABN, ceea ce inseamna ca banca olandeza este evaluata la cel putin 66,8 miliarde euro (90,91 miliarde dolari). O astfel de valoare transforma tranzactia in cea mai mare preluare din sectorul bancar care a fost facuta vreodata.

Cotatia actiunilor ABN a fost de 36,29 euro la inchiderea sedintelor bursiere de vineri, cu 40% mai mult fata de valoarea inregistrata inainte ca fondul de risc britanic TCI sa ceara bancii in februarie fie sa se fragmenteze, fie sa se vanda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri