Deficitul bugetar si datoria publica din zona euro au scazut anul trecut datorita imbunatatirilor puternice ale finantelor Germaniei, Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei, pe fondul unei recuperari economice. Eurostat, institutul pentru statistica din Uniunea Europeana a anuntat ca deficitul bugetar total din cele 13 state care folosesc euro a scazut pana la 1,6% din Produsul Intern Brut (PIB), de la 2,5% in 2005.

Ministrii de finante din zona euro au decis la finalul saptamanii trecute sa profite de cresterea economica relativ accelerata si sa tinteasca bugete echilibrate sau excedentare pana cel tarziu in 2010, informeaza NewsIn.

Eurostat a mai spus ca datoria publica din zona euro s-a diminuat pana la 69% din PIB in 2006, de la 70,5% din PIB in 2005. Potrivit regulilor europene, datoria ar trebui sa fie sub 60%.

Statisticile Eurostat au aratat ca principalul factor care a contribuit la scaderea deficitului bugetar in 2006 in zona euro a fost cea mai mare economie a regiunii, Germania, care si-a diminuat deficitul de la 3,2% in 2005 la 1,7% in 2006.

Pe de alta parte, excedentul bugetar al Irlandei a urcat pana la aproape 3% de la 1%. Grecia a redus la jumatate deficitul bugetar, pana la 2,6% din PIB, de la un rezultat de 5,5% in 2005, a mai anuntat Eurostat. Grecia se supune, in prezent, procedurilor disciplinare impuse de UE pentru practicarea unor deficite bugetare excesive, peste maximumul de 3% din PIB stabilit de Bloc. Statul ar fi fost amendat, in cazul in care nu ar fi reusit sa aduca deficitul sub limita impusa.

Portugalia a redus, de asemenea, deficitul, la 3,9% de la peste 6% in 2005 iar Franta a inregistrat un nivel de 2,5% din PIB in 2006, in scadere de la 3% in 2005. Italia, a treia mare economie din zona euro, a afisat o crestere a deficitul pana la 4,4% anul trecut, de la 4,2% in 2005. Roma trebuie sa aduca deficitul sub 3% in acest an sau se va confrunta cu masuri disciplinare din partea UE.

Eurostat a revizuit, asa cum se estima, in statisticile pentru deficitele bugetare ale Poloniei si Ungariei, care au crescut din cauza unor reclasificari ale schemelor pentru pensii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri