Gazprom este interesata de extinderea tranzitului gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei, dar si de constructia unui depozit de gaze cu Romgaz la Roman-Margineni (Neamt), care sa-i permita livrari suficiente pe timpul iernii, au declarat pentru NewsIn, oficiali ai gigantului rus.
“Conditiile si previziunile cooperarii ruse-romane in domeniul gazului raspund intereselor ambelor parti. Romania este partenerul traditional al Gazprom Export din Grupul Gazprom in domeniul comercializarii gazului natural rusesc. Livrarile de gaz natural rusesc catre Romania au fost mentinute inca din 1979. In total, in aceasta perioada, pana la 1 ianuarie 2007, au fost exportati aproximativ 109,1 miliarde metri cubi de gaz”, au spus responsabilii Gazprom, citati de NewsIn.

Potrivit acestora, “previziunile unei viitoare extinderi a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Romaniei depind de gradul de dezvoltare al pietei de desfacere a gazului in statele din lumea a treia”. Ei au adaugat ca, datorita pozitiei geografice favorabile, Romania joaca un rol important in mentinerea tranzitului gazului rusesc in Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia si pe viitor in Serbia.

Oficialii Gazprom au mai aratat ca volumul gazului rusesc tranzitat in 2006 pe teritoriul Romaniei catre Turcia, Grecia si Macedonia insumeaza aproximativ 15,2 miliarde de metri cubi.

“O viitoare extindere a tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Romaniei depinde de gradul de dezvoltare al pietei de desfacere a gazului in statele din lumea a treia”, au mai punctat acestia.

Potrivit Gazprom, “elementul important al cooperarii ruse-romane in domeniul gazelor” il reprezinta constructia unui depozit subteran pe teritoriul Romaniei, care va permite livrarea catre consumatori a unei cantitati suficiente de gaz in perioada de iarna si care va fluidiza capacitatea de transport a gazului.

Responsabilii companiei ruse au mai declarat ca expertii Gazprom, Gazexport si Romgaz au luat o decizie in privinta proiectului tehnologic de constructie a depozitului subteran de la Roman - Margineni, ce va avea o capacitate activa de 600 de milioane metri cubi, capacitate care urmeaza sa fie extinsa pana la doua miliarde metri cubi.

"In momentul de fata, principiile de baza ale cooperarii si constructiei unui depozit subteran au fost deja definite", au subliniat sursele citate.

Romania doreste de foarte mult timp sa poata importa gaze rusesti direct, fara intermediari impusi de gigantul Gazprom, iar Romgaz a purtat mai multe discutii in acest sens cu oficialii acestei companii. Pana in prezent, aceastea nu au avut niciun succes.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri