Dolarul a atins cel mai jos nivel al ultimilor 12 ani fata de un cos al principalelor sase valute, pe fondul temerilor ca problemele din sectorul imobiliar american vor atrage reducerea ratelor dobanzilor intr-un moment in care alte banci centrale isi inaspresc politicile monetare, scrie Reuters.
Presiunile starnite de vestea ca doua fonduri de risc ale Bear Stearns au pariat foarte mult pe imprumuturile ipotecare au scazut dolarul fata de euro si pana la cel mai scazut nivel al ultimilor 26 de ani fata de lira sterlina, potrivit NewsIn.

Investitorii cauta semnale referitoare la perspectivele ratelor dobanzilor in SUA, date de statisticile despre preturile de consum in Statele Unite pentru luna iulie si de discursul presedintelui Federal Reserve, sistemul de banci centrale din SUA, Ben Bernanke, in fata Congresului. Orice comentariu facut de Bernanke despre problemele de pe piata ipotecara ce vizeaza debitorii cu o istorie problematica de imprumuturi va fi esential.

Multi analisti se asteapta ca dolarul sa se mentina la un nivel scazut. "Asupra dolarului se exercita multa presiune, aceasta este povestea. Dezechilibrele afecteaza dolarul si este doar o chestiune de timp pana cand euro va ajunge la 1,40 dolari si lira sterlina la 2,06 dolari", a spus strategul pentru piata valutara de la Credit Suisse din Zurich, Martin McMahon.

"Toate bancile centrale din lume, in afara de Federal Reserve, isi majoreaza ratele si nu credem ca Bernanke va face ceva pentru a schimba aceasta impresie astazi. Mai avem si tensiunea provocata de problemele de pe piata ipotecara in spate", a spus acesta. Fata de un cos al principalelor sase valute, dolarul a scazut pana la 80,227, cel mai jos nivel din aprilie 1995.

Euro a urcat pana la un nivel istoric de 1,3833 dolari, inainte sa scada la 1,3807 dolari in dimineata zilei de miercuri. Lira sterlina a crescut pana la 2,0548 dolari, cel mai ridicat nivel din 1981, inainte de publicarea procesului verbal in urma intalnirii Bancii Angliei. Dolarul s-a depreciat cu 0,4%, pana la 121,70 yeni, deoarece moneda japoneza a fost sustinuta de faptul ca investitorii au renuntat la unele dintre tranzactiile speculative cu yeni, care au un randament foarte scazut.

Dolarul australian a crescut pana la varful ultimilor 18 ani, de 0,8786 dolari americani, dupa ce guvernatorul Bancii Australiei, Glenn Stevens, a spus ca nu este surprins de intarirea monedei.

Dolarul canadian a ajuns de un nou varf al ultimelor trei decenii fata de moneda americana, inainte de publicarea datelor statistice referitoare la inflatia in Canada.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri