Unii analisti de la bursa americana sustin ca vremea fondurilor mutuale a trecut, chiar daca raman totusi o optiune in ciuda lipsei de alternative.
Fondurile mutuale. Urmarite parca de caderea pietei din perioada 2000-2002, fondurile mutuale se transforma treptat in fonduri de pensii care desconsidera fondurile cu perspective si se multumesc cu portofoliile detinute pana acum.

Toate deciziile din aceste zile se orienteaza dupa tranzactiile fondurilor de hedging. Dar totusi, fondurile care tranzactioneaza pe indici bursieri, derivate, cos de actiuni, cunoscute si sub denumirea ETF , incep sa dea batai de cap fondurilor mutuale si sa le repuna in miscare, datorita pietei foarte active.
Multi dintre jucatori sustin ca aceste fonduri mutuale sunt ineficiente, comparabil cu randamentele de profitabilitate intalnite la celelalte fonduri de investitii si de plasament. David Swensen, director de investitii la Universitatea Yale, declara pentru postul CNN: „Industria fondurilor mutuale este un colosal esec”. Si chiar daca acest lucru este adevarat, asta nu inseamna ca nu poti investi profitabil intr-un asemenea fond.

Fondurile hedge sau fonduri de plasamente alternative, cum mai sunt cunoscute la noi. Sunt fonduri de investitii private care vin in ajutorul firmelor si al persoanelor instarite, si care tranzactioneaza sub aceleasi reglementari ca fondurile mutuale. Sunt acele fonduri de investitii care au uimit multa lume,inregistrand o medie a profitului pozitiva din perioada de criza 2000-02.

Cum se intampla acest lucru? Fondurile hedge sunt jucatori mai putin precauti pe piata, si investesc in aproape orice activ bursier: titluri de stat, bonuri de tezaur, companii private, piata imobiliara, produse derivate, etc. Acest lucru nu afecteaza rata lor de profitabilitate. Un alt plus pe care il au fondurile hedge, este ca acela ca au posibilitatea de a vinde short, ce inseamna ca se mizeaza pe scaderea preturilor actiunilor. Acest lucru este foarte util in timpul perioadelor de recesiune.

Pe de alta parte, fondurile hedge se mentin la cote constante de castig cand se inregistreaza cresteri bruste pe bursa. Acesta este si unul dintre motivele pentru care unii clienti ai acestor fondurilor se retin cand vine vorba de castiguri – surpriza, preferand riscul scazut.

Cum se poate investi intr-un astfel de fond? Primul impediment este investitia de minim un milion de dolari, si numarul redus de clienti acceptat, in cazul fondurilor hedge. O solutie este investitia in fondurile care investesc in aceste fonduri hedge, unde investitia initiala poate fi chiar mai mica de 100.000 de dolari. Aceasta solutie apartine de domeniul marketing, o noutate in sectorul burselor. A doua problema pentru investitor este dobanda anuala de administrare de 2% plus dobanda pe profit, in valoare de 20 de procente, in cazul fondurilor hedge. In cazul fondurilor „de gradul II”, se mai adauga 1%, respectiv 10% la dobanzile amintite mai sus.

Fondurile mutuale percep comisioane inferioare celor practicate de fondurile hedge, dar care nu pot infirma esecurile inregistrate in ultima perioada.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri