Federal Reserve a decis sa mentina dobanda cheie de politica monetara la nivelul de 5,25% si a aratat ca inflatia ramane principalul motiv de ingrijorare, potrivit unui comunicat al sistemului american de banci centrale.
Boardul de politica monetara al Federal Reserve a decis marti sa mentina dobanda cheie la nivelul de 5,25% si a aratat ca inflatia ramane principalul motiv de ingrijorare, potrivit NewsIn.

Cresterea economica a fost moderata in prima parte a anului. Pietele financiare au fost volatile in ultimele saptamani, s-au inasprit conditiile de creditare pentru o parte a populatiei si unele firme, iar pe piata imobiliara se manifesta o corectie continua”, se arata in comunicatul boardului de politica monetara al Federal Reserve, Federal Open Market Committee.

Totusi, spune Federal Reserves, "se pare ca economia ar putea continua sa se extinda, cuun ritm moderat de crestere in urmatoarele trimestre, sustinut de cresterea solida de pe piata muncii, inclusiv majorarea salariala, si de economia in crestere a lumii".


Asa numita inflatie de baza (“core”), calculata prin excluderea costurile volatilor ale energiei si alimentelor, a scazut "modest" in ultimele luni, spune Federal Reserve, reluand un pasaj care exista si in comunicatul care a explicat decizia de politica monetara din iunie. "Este nevoie ca o temperare sustinuta a presiunilor inflationiste sa fie demonstrata convingator”, adauga banca centrala americana, comentariu pe care l-a utilizat si in iunie.

Principala ingrijorare a comitetului american de politica monetara este generata de riscul ca presiunile inflationiste sa nu se tempereze in conformitate cu asteptarile, desi riscurile la adresa cresterii economice s-au temperat. in ceea ce priveste urmatoarele decizii de politica monetara, Federal Reserve spune ca va lua in considerare atat perspectivele privind evolutia inflatiei, cat si cele privitoare la cresterea economica.

Dobanda cheie a Federal Reserve este rata la care bancile se imprumuta intre ele la termen de o zi (overnight).

Mentinerea tintei de dobanda pe termen scurt la 5,25% implica si pastrarea asa numitei dobanzi creditelor "prime", carora li se asociaza un risc mai mic, la 8,25%. O mare parte a populatiei si a firmelor americane urmaresc acest indicator, care este important si pentru clintii bancilor americane care au credite auto, carduri cu rate de dobanzi variabile si alte categorii de imprumuturi legate de dobanda prime.

Asa cum banca centrala a Romaniei urmareste atent evolutia inflatiei de baza, asa numita core inflation, pe care considera ca o poate influenta, Federal Reserve are un indicator de semnal, indicele pentru cheltuieli personale de consum (PCE), o masura alternativa a inflatiei core evaluata pe baza produsul intern brut (PIB), cunoscuta si ca deflator PCE. Indicele cheltuielilor personale de consum, care exclude preturile volative, ale alimentelor si energiei, a avut o rata anuala de 1,9% in luna iunie, temperandu-se dupa ce urcase pana la 2,5% in februarie.

Spre deosebire de Banca Nationala a Romaniei, Federal Reserve nu aplica mecanismul de tintire a inflatiei, insa pietele stiu ca un nivel al inflatiei core situat intre o rata anuala de 1% si 2% este considerat confortabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri