Cotatia aurului a coborat joi cu peste 2%, pana la un minim al ultimei saptamani, in contextul in care ingrijorarea din cauza lichiditatii a afectat negativ pietele de credit, iar vanzarile de aur ale bancilor centrale au generat pesimism pentru investitori, potrivit Reuters, citat de NewsIn.
Cotatia spot a aurului a coborat pana la 662,50/663,10 dolari/uncie, fata de cea de 674,20/675,00 dolari/uncie inregistrata la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri de pe piata new-yorkeza. Aurul a atins o cotatia minima de 659,50 dolari/uncie in timpul sedintei de tranzactionare.

"Multe fonduri de investitii au probleme in acest moment, si, daca aceasta situatie se perpetueaza, aceastea isi vor reduce multe pozitii riscante, inclusiv pentru aur, facand eforturi de a castiga cativa dolari", a spus un trader pentru piata metalelor de la Commerzbank, Michael Kempinski, citat de Reuters.

"Cererea de aur in forma fizica nu mai este puternica. Cotatia aurului risca sa ia o tendinta de depreciere", a adaugat Kempinski.

Traderii au mai spus ca vanzarile masive de aur de catre unele banci europene de investitii au contribuit si ele la deprecierea aurului pana la cotatii minime ale sedintei de tranzactionare.

Pietele internationale de valori si cele de credit au slabit, in timp ce yenul si titlurile de stat s-au apreciat dupa ce banca franceza BNP Paribas a suspendat activitatile a trei fonduri afectate de problemele din sectorul american al creditelor ipotecare, fapt care a generat un nou val de aversiune fata de riscuri. Investitorii considera ca titlurile de stat sunt un factor de protectie impotriva riscurilor.

Banca franceza a spus ca a suspendat activitatea fondurilor, deoarece problemele din piata americana a creditelor ipotecare si scaderea lichiditatii ii impiedica pe bancherii de la BNP Paribas sa calculeze valoarea fondurilor.

stirile au reinnoit ingrijorarea ca problemele din sectorul american al creditelor ipotecare s-ar putea extinde pe pietele internationale, afectand bancile, iar reevaluarea riscurilor ameninta sa declanseze o criza grava a pietei internationale a creditelor, cu efecte asupra activitatii companiilor si asupra economiei.

"Oamenii vand aur ca sa stranga dolari. Acesta este un negot clasic de aversiune impotriva riscurilor", a spus seful departamentului de strategie pentru tranzactionarea metalelor de la UBS Investment Bank, John Reade.

"Ne asteptam in continuare la volatilitate accentuata pe pietele internationale, in contextul in care investitorii au mizat pe o pozitie relativ restransa pentru aur si argint si orice accentuare a riscurilor ar putea egenra o depreceiere a ambelor metale pretioase", a adaugat Reade.

Aurul este considerat in mod traditional ca un factor de protectie impotriva tulburarilor financiare si politice, dar in ultimele luni cotatia aurului a urmat cea a pietelor de valori si de credit, deoarece investitorii si-au redus portofoliile.

Analistii spun ca vanzarile recente facute de catre bancile centrale au generat si acestea pesimism pentru investitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri