Grupul bancar Barclays Capital si-a majorat estimarile privind pretul petrolului in anul 2008, mizand in prezent pe un nivel mediu de 77 dolari pe baril, cu 3,10 dolari peste estimarea anterioara, pe fondul recentelor cresteri record ale pretului barilului pe piata, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Grupul bancar, care si-a majorat si estimarile legate de pretul mediu al petrolului comercializat pe piata americana cu 2,50 dolari pe baril, pana la 68,80 dolari, a motivat aceasta decizie citand contractia stocurilor petroliere americane si ingrijorarile legate de disputa Iranului, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu puterile occidentale privind programul sau nuclear.

"Sunetul tobelor de razboi a influentat foarte mult piata in cursul saptamanii trecute, si aceste tobe se aud din ce in ce mai tare", au declarat analistii grupului bancar care au redactat acest raport, Paul Horsnell si Kevin Norrish.

Iranul, ca raspuns la afirmatiile puterilor occidentale privind posibilitatea unui razboi, a precizat miercuri ca se va folosi de orice mijloace pentru a se apara in cazul in care va fi atacat si ca ar putea chiar decide bombardarea Israelului in cazul in care statul israelian va lansa o initiativa militara.

"In cazul in care nu vor exista discontinuitati economice semnificative sau conditii meteorologice foarte favorabile in emisfera nordica pana in primul trimestru al anului 2008, semnalele de pe piata vor fi ingrijoratoare", afirma analistii.

Multi analisti nu si-au majorat inca estimarile privind pretul pretrolului in anul ce va urma, dupa ce piata a fost confruntata cu o crestere de 18% a pretului contractelor petroliere la termen (futures) in Statele Unite ale Americii.

Pretul petrolului a atins un nou nivel record in cursul zilei de miercuri, de 82,51 dolari pe baril, iar grupul bancar Goldman Sachs a afirmat la inceputul acestei saptamani ca vede pretul mediu al petrolului in 2008 ridicandu-se pana la nivelul de 85 dolari pe baril.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri