Polonia ar putea adopta moneda euro cel mei devreme in 2012-2013 in cazul in care acest lucru ar aduce beneficii economiei, a declarat luni guvernatorul bancii centrale poloneze, Slawomir Skrzypek, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Skrzypek a adaugat ca odata ce o decizie va fi luata privind aderarea la zona euro, zlotul va fi "legat" de moneda euro in cadrul mecanismului valutar de preaderare ERM-2, insa pentru o perioada cat mai redusa cu putinta.

"Daca balanta de costuri si beneficii va fi pozitiva, atunci am putea adopta moneda unica europeana cel mai devreme in 2012-2013", a declarat Skrzypek pentru reporteri.

Guvernul intentioneaza sa atinga toate obiectivele privind aderarea la zona euro in 2009, anul 2012 fiind astfel cel mai apropiat termen, avand in vedere ca pentru a adera la zona euro, zlotul trebuie sa dovedeasca ca este o moneda stabila in cadrul mecanismului ERM-2.

"Mecanismul ERM-2 ridica multe probleme. In cazul in care va fi luata o decizie in acest sens, as vrea ca Polonia sa activeze in cadrul acestui mecanism pentru o perioada cat de scurta posibil", a declarat Skrzypek.

Monedele statelor candidate trebuie sa ramana in cadrul mecanismului ERM-2 pentru cel putin doi ani inainte de a adera la zona euro.

In prezent, Polonia indeplineste majoritatea cerintelor pentru a adopta moneda unica europeana, iar cea mai mare problema cu care este confruntata este deficitul guvernamental.

Conform celui mai recent plan de convergenta al guvernului, deficitul guvernamental va scadea in 2009 sub plafonul cerut, de 3% din produsul intern brut, conform Reuters.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri