Dolarul s-a depreciat vineri fata de euro pana la o noua cotatie minima istorica, deoarece investitorii au vandut moneda americana in favoarea unor active care ar putea fi factori de protectie in contextul turbulentelor de pe pietele financiare, consemneaza Reuters.
Posibilitatea ca Federal Reserve, banca centrala americana, sa scada iar dobanda sa de politica monetara a contribuit si ea la accentuarea ingrijorarii investitorilor.

Dolarul s-a depreciat vineri atat fata de moneda unica europeana cat si de un cos de valute, ca urmare a faptului ca investitorii se tem ca turbulentele de pe pietele de credit s-ar putea extinde si mai mult asupra grupurilor financiare americane. Monedele cu randament mare, folosite in tranzactii speculative de tip "carry trade", s-au depreciat de asemenea.

Un discurs tinut joi de seful Federal Reserve, Ben Bernanke, care a facut previziuni negative pentru economia SUA a consolidat parerea investitorilor ca banca centrala americana va continua sa coboare dobanda cheie. O noua scadere a dobanzii americane de politica monetara scade atractivitatea randamentului monedei americane.

Declaratiile sefului bancii centrale americane au contrastat cu discursul radical al bancherilor centrali europeni, in pofida avertismentelor cu privire la miscarile "brutale" de pe pietele valutare internationale, si cu decizia bancii centrale a Marii Britanii, Bank of England, de a nu cobori inca dobanda de politica monetara.

"Investitorii prefera sa se orienteze inspre ceva stabil, in contextul revenirii aversiunii fata de riscuri, dupa ce sectorul financiar american a inregistrat pierderi mai mari decat estimasera analistii", a spus un strateg pentru piete valutare internationale, Antje Praefcke, de la Commerzbank Corporates and Markets din Frankfurt.

"Jucatorii de pe pietele valutare cauta motive pentru a vinde dolari si se pare ca le si gasesc, in contextul in care sunt din ce in ce mai convinsi ca Federal Reserve va scadea iar dobanda cheie", a adaugat Antje Praefcke.

Dolarul s-a depreciat cu 1,2% fata de yen, pana la cotatia de 111,34 yeni/dolar, dupa ce a coborat pana la nivelul de 110,99 yeni/dolar, cel mai mic nivel atins de la jumatatea lui 2006.

Euro s-a apreciat fata de dolar pana la un nou maxim istoric, de 1,4752 dolari/euro, potrivit statitsicilor Reuters. Moneda unica europeana a pierdut din terenul castigat in prima parte a sedintei pana la 1,4672 dolari/euro, nivel la care a stagnat.

Euro s-a apreciat cu mai mult de 11% de la inceputul anului si a depasit nivelurile record la care urcase marca germana fata de dolar.

Lira sterlina s-a depreciat de la cotatia maxima a ultimilor 26 de ani, de 2,1161 dolari/lira sterlina, dupa ce actiunile bancii britanice Barclays au coborat cu 9%, ca urmare a discutiilor din piata legate de posibilitatea ca a treia banca din Marea Britanie sa aiba pierderi mari de pe pietele de credit.
Dolarul a continuat sa se deprecieze si fata de francul elvetian, pana la cotatia de 1,1190 franci elvetieni/dolar, minim atins din 1995.

Reflectand aversiunea fata de riscuri, euro a inregistrat cea mai mare depreciere procentuala saptamanala fata de francul elvetian din septembrie 2001.

Cotatia actiunilor listate la bursele europene a coborat cu aproximativ 1%, in timp ce volatilitatea intr-o singura saptamana a raportului euro/dolar s-a accentuat pana la 10,35%, nivel maxim al ultimilor doi ani si jumatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri