Antreprenorii din Uniunea Europeana (UE) sunt foarte optimisti in ceea ce priveste perspectivele lor de afaceri de anul viitor, in pofida estimarilor care indica o incetinire a cresterii economice, doar exportatorii fiind mai prudenti, arata studiul preluat de Reuters.
Studiul, efectuat in septembrie pe un esantion alcatuit din 86.000 de oameni de afaceri din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, a aratat ca firmele se asteapta ca in 2008 sa aiba o cifra de afaceri mai buna decat in acest an.

"Antreprenorii europeni au asteptari mari cu privire la anul viitor, stabilite la cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani", a aratat o asociatie a camerelor europene de comert si industrie, Eurochambers, care reprezinta peste 19 milioane de intreprinderi.

"Toti indicatorii economici arata o crestere a optimismului, in contextul in care cifra de afaceri va ajunge la un nivel record", arata studiul.

Totusi, studiul a fost facut inainte ca jucatorii de pe piete si companiile sa observe intreaga forta a crizei creditelor care s-a declansat in august, scrie NewsIn.

Pe 9 noiembrie, Comisia Europeana si-a revizuit in scadere pana la 2,4% de la 2,7% estimarile pentru cresterea economica din 2008 a Uniunii Europene, iar comisarul european pentru probleme monetare, Joaquin Almunia, a spus luni ca revizuirile ar fi fost mai mari daca ar fi fost facute acum.

"Managerii firmelor par sa fie constienti ca va incetini cresterea economica, dar nu iau in considerare faptul ca ar putea fi afectati imediat", a aratat Eurochambers.

Asociatia europeana a camerelor de comert a mai aratat ca factorii internationali au parut mai putin importanti decat se estimase anterior in contextul in care aproape 70% dintre schimburile comerciale ale companiilor europene au avut loc pe piata interna.

Euro s-a apreciat cu mai mult de 20% fata de dolar comparativ cu nivelul de acum doi ani si a urcat la niveluri record fata de yen, in timp ce yuanul chinezesc a pierdut teren fata de euro, dar s-a apreciat fata de dolar. Aceste miscari ale valutelor ingreuneaza activitatea exportatorilor din zona euro care concureaza pe pietele internationale.

Exportatorii care au participat la studiu au fost ceva mai putin optimisti decat ceilalti oameni de afaceri, dar sunt inca increzatori in activitatea din 2008, deoarece multi dintre ei cred ca ar putea compensa scaderea potentialului de export catre Statele Unite ale Americii prin vanzarea unor produse pe pietele de la estul Uniunii Europene.

"Problema in legatura cu prognozele pentru exporturi este ca reprezentantii firmelor care au participat la sondaj nu au facut o diferenta intre exporturile facute unor alte state membre UE si cele facute in afara Uniunii Europene", a spus un purtator de cuvant al Eurochambers, Guendalina Cominotti.

"De asemenea, studiul a fost facut in septembrie, cand cursul de schimb al euro nu era cel de acum. Daca studiul ar fi fost facut acum, rezultatele ar fi putut fi mult mai prudente", a mai spus Cominotti.

Managerii din tarile UE din afara zonei euro sunt chiar mai optimisti decat cei din zona monedei unice, unde jumatate dintre respondenti se asteapta ca in 2008 sa ramana neschimbate conditiile pentru afaceri.

In cele mai mari economii ale zonei euro, Germania si Franta, optimismul in afaceri a crescut semnificativ, mai arata studiul, preluat de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri