Biroul pentru Fraude Grave (SFO) este pe punctul de a relansa o ancheta penala in legatura cu suspiciuni de coruptie la cea mai mare companie de armament din Marea Britanie, BAE Systems, relateaza The Sunday Times, care aminteste in context si de cazul Romaniei.
Oficiali guvernamentali spun ca zeci de persoane cu functii de conducere in BAE urmeaza sa fie interogate in urmatoarele doua luni in legatura cu presupuse practici de dare de mita care au implicat varsarea unor comisioane secrete de peste 80 de milioane de lire sterline (aproape 111 milioane de euro). Banii ar fi fost platiti unor intermediari implicati in contracte guvernamentale profitabile in domeniul armamentului semnate in Africa de Sud, Tanzania, Romania si doua alte tari, scrie NewsIn.

Noile investigatii ale SFO intervin la numai un an dupa ce Tony Blair si lordul Goldsmith, procurorul general, printr-o decizie controversata, au dispus oprirea unei anchete separate de coruptie privitoare la afaceri cu armament incheiate de BAE cu Arabia Saudita. Guvernul a oprit ancheta dupa ce sauditii au amenintat ca vor pune capat colaborarii lor cu Londra in razboiul impotriva terorimului. Gestul Guvernului britanic a provocat un val de critici internationale.

Printre cei care vor fi audiati atent in noua investigatie se va numara Sir Dick Evans, fostul presedinte ale BAE, care inca detine rolul de consulant in companie, dar si Mike Turner, actualul director executiv, scrie The Sunday Times. Ambii neaga ca au avut cunostinta de vreo ilegalitate in activitatea firmei.

Responsabili importanti din BAE vor fi luati la intrebari in legatura cu sase tranzactii separate din domeniul apararii unde exista dubii in legatura cu plata unor comisioane catre intermediari care afirmau ca lucreaza pentru companie. Astfel, nu mai putin de 75 de milioane de lire s-ar fi platit in cazul unei tranzactii in valoare de 1,6 miliarde de lire sterline prin care avioane de lupta de tip Saab Gripen au fost vandute catre Africa de Sud, unul dintre cele mai mari contracte de armament ale tarii. Avioanele Gripen sunt produse de firma suedeza Saab, unde BAE detine 20% din actiuni. SFO are de gand sa-i intrebe pe directorii BAE daca au stiut de mita platita de intermediari unor oficiali si ministri sud-africani pentru a obtine contractul.

SFO examineaza, de asemenea, un contract de 116 milioane de lire obtinut de BAE pentru intretinerea si modernizarea a doua fregate britanice vandute Romaniei in 2003, reaminteste The Sunday Times. Au existat acuzatii ca un politician roman neidentificat a primit un comision secret de 6 milioane de lire in legatura cu tranzactia, scrie saptamanalul britanic.

Directorii BAE se pot astepta, de asemenea, la intrebari despre alte afaceri printre care un contract de 1 miliard de lire pentru a vinde avioane Gripen Republicii Cehe in 2001. Documente publice sugereaza ca au fost puse la cale arangjamente secrete pentru a plati comisioane prin intermediul unor companii offshore catre trei agenti avand legaturi cu mediul politic de la Praga.

Sub lupa anchetatorilor mai intra si vanzarea catre guvernul din Tanzania a unui sistem radar in valoare de 28 de milioane de lire sterline, in 2002. Exista voci care sustin ca pretul contractului a fost ridicat artificial si ca au fost platite catre agenti din Tanzania comisioane de pana la 30% din totalul contractului.

Contracte de vanzare a unor fregate vechi si a altor tipuri de arme au fost incheiate si cu Chile. S-ar parea ca au fost platite comisioane secrete chiar generalului Augusto Pinochet, fostul sef al statului acuzat de torturarea opozantilor, sustine The Sunday Times.

BAE a negat constant aceste acuzatii de coruptie si a insistat ca a respectat intrutotul legislatia care interzice darea de mita. La inceputul acestui an, Lord Woolf, care are expertiza in dominiul justitiei, a fost numit in fruntea unui grup ce trebuie sa revizuiasca etica de afaceri, aminteste publicatia britanica.
Un purtator de cuviant al BAE a refuzat sa comenteze noile acuzatii, spunand doar ca BAE Systems continua sa coopereze deplin cu anchetatorii, iar alte comentarii nu face intrucat investigatia e in desfasurare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri